Vitamin D reseptör gen varyantının gebelik sürecinde kan basıncı artışı ve preeklampsi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of Vitamin D receptor gene variant on blood pressure increase and preeclampsy in pregnancy process
  1. Tez No: 608298
  2. Yazar: MUSTAFA USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞATIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D reseptör gen varyantı (rs731236), preeklempsi, kan basıncı, vitamin D receptor gene variant (rs731236), preeclampsia, increased blood pressure
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Preeklampsi perinatal, fetal ve maternal mortalite ve morbiditenin başlıca nedenlerinden biridir. Çalışmanın amacı vitamin D reseptör gen varyantının (rs731236) kan basıncı yükseliği ve preeklampsi üzerine olan etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya preklampsi tanısı konmuş 46 kadın hasta ile birlikte benzer gebelik haftası ve graviteye sahip 52 sağlıklı kadın birey dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu içerisindeki her bireyin demografik özellikleri, klinik bulguları, biyokimyasal parametreleri, ve DNA genotipleri analiz edildi. DNA genotip analizi için bireylerin genomik DNA'ları periferik tam kandaki lökositlerden izole edildi. DNA örneklerinin VDR rs731236 varyantı için genotip analizi Taqman kimyasına dayanan real-time polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile gerçekleştirildi. Gruplardaki vitamin D varyantının genotip ve allel frekansları ile klinik bulgular, kan basıncı ve preeklampsi istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta grubu ve kontrol grubu karşılaştırıldığında benzer yaş ve vücut kitle indeksine sahiptiler (sırasıyla P=0.39, P=0.183). Gruplar biyokimyasal parametre değerleri bakımından karşılaştırıldığında ise aynı şekilde istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı (sırasıyla Plt; P=0.593, Hb; P=0.468, Glukoz; P=0.892, ALT; Pp=0.593, AST; Pp=0.478, LDH; Pp=0.064). Preeklampsi tanısının doğasına uygun olacak şekilde proteinüri, sistolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı değerleri arasında ise anlamlı farklılıklar vardı (hepsi için P=0.001). Genotip analizi sonucunda sağlıklı bireyler ile preeklampsi hastalarının genotip dağılımlarının Hardy-Weinberg eşitliğine uygun olduğu analiz edildi (Sırasıyla; P=0.11, P=0.55). Kontrol ile preeklamsi grubu arasında hem genotip hem de allel dağılımı bakımından istatistiksel anlamlı düzeyde fark vardı (Sırasıyla; P=0.009, P=0.005). Gruplar arasında genetik model oluşturulduğunda ise sadece dominant modelde anlamlı bir fark gözlemlendi (P=0.003). Sonuç: G alleli frekansının preeklampsi grubuna göre sağlıklı bireylerde yüksek bulunması allelin koruyucu özelliğinin olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bulgularımız VDR rs731236 varyantının dominant modelde düşük preeklampsi ve kan basıncı ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim :Preeclampsia consists of causes of perinatal, fetal and maternal mortality and morbidity. The aim of this study was to investigate the effect of vitamin D receptor gene variant (rs731236) on blood pressure elevation and preeclampsia. Material and Methods: The study included 46 female patients diagnosed with preclampsia and 52 healthy female subjects with similar gestational age and gravity. Demographic characteristics, clinical findings, biochemical parameters, and DNA genotypes of each individual in the patient and control groups were analyzed. Genomic DNA of individuals was isolated from peripheral whole blood leukocytes for DNA genotype analysis. Genotype analysis of DNA samples for VDR rs731236 variant was performed by real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) based on Taqman chemistry. The genotype, allele frequencies, clinical findings, blood pressure and preeclampsia of the vitamin D variants were compared statistically. Results: When the patient group and control group were compared, they had similar age and body mass index (respectively P=0.39, P=0.183). When the groups were compared in terms of biochemical parameter values, no statistically significant difference was found (respectively Plt; P=0.593, Hb; P=0.468, Glukoz; P=0.892, ALT; Pp=0.593, AST; Pp=0.478, LDH; Pp=0.064). There were significant differences between proteinuria, systolic blood pressure and diastolic blood pressure values according to the nature of preeclampsia diagnosis (for all P=0.001). As a result of genotype analysis, it was analyzed that genotype distributions of healthy individuals and preeclampsia patients were consistent with Hardy-Weinberg equation (respectively; P=0.11, P=0.55). There was a statistically significant difference between genotype and allele distribution between control and preeclampsia group(respectively; P=0.009, P=0.005). When the genetic model was established between the groups, a significant difference was observed only in the dominant model (P = 0.003). Conclusion:G allele frequency is higher in healthy individuals compared to preeclampsia group, indicating that allele may have protective properties. In addition, our findings indicate that VDR rs731236 variant is associated with low preeclampsia and blood pressure in the dominant model.