Nakit akımı odaklı finansal performansın ölçümü: BİST gıda işletmeleri üzerine bir uygulama
Measurement of cash flow oriented performance: An application on BIST food businesses
- Tez No: 608335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UYGURTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nakit Akım Tablosu, Finansal Performans Analizi, Gıda Sektörü, Borsa İstanbul, TOPSIS ve ARAS Yöntemleri, Cash Flow Statement, Financial Performance Analysis, Food Sector, Borsa Istanbul, TOPSIS and ARAS Methods
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmada Borsa İstanbul'da gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin nakit akıma dayalı finansal performanslarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde işletme ve nakit akım tablosuna değinilmiştir. Birinci bölümde sırasıyla işletme kavramına, önemine ve amaçlarına yer verilmiştir. Sonra nakit akım kavramına ve nakit akım tablosunun işletmeler için öneminden bahsedilmiştir. Daha sonra nakit akım tablosunun yararları ve düzenleme amacına değinilmiştir. İlk bölümde son olarak nakit akım tablosu düzenleme yöntemleri ve nakit akım tablosunda kaynak kullanımı yer almaktadır. İkinci bölümde ise finansal performans kavramından bahsedilmiştir. Daha sonra oran analizinde kullanılan oranlardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise çalışmada kullanılan yöntem ve bu yöntemlerin aşamalarına değinilmiştir. Daha sonra çalışmanın amacı, konusu ve yönteminden bahsedilmiştir. Çalışma Borsa İstanbul'a kayıtlı 25 işletme üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları dahil edilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Daha sonra elde edilen bulgular her iki yönteme göre karşılaştırması yapılmıştır. Beşinci bölümde çalışmanın sonucu yer almaktadır. Çalışma sonucunda TOPSIS ve ARAS yöntemleri ile elde edilen bulgular karşılaştırılarak aralarında ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, ıt is aimed to determine the cash flow-based financial performance of the enterprises operating in the food sector in Borsa Istanbul. For this purpose, in the first part of the study, the statement of operation and cash flow is mentioned. In the first part, the importance of business concept and it is objectives are gives. Then the concept of cash flow and the importance of cash flow statement for enterprises are mentioned. Then benefits of the cash flow statement and the purpose of the regulation are mentioned. The first chapter was finally refer to the cash flow regulation methods and resource usage in cash flow table. In the second part, the concept of financial performance is mentioned. Then, the ratios used in the analysis are included. In the third part, the method used in the study and the stages of these method are included. Then, the aim, subject and method of the study were mentioned. The study carried out on 25 companies registered in Borsa Istanbul. Years 2013, 2014, 2015, 2016 and 2017 were included in the study. The findings obtained in the fourth part of the study were evaluated. Then, the findings obtained were compared according to both methods. The fifth part deals with the end of the study. At the end of the study, the results obtained by TOPSIS and ARAS methods were compared and the relationship between them was tried to be determined.