Ahşap kapı imalatında gürültü maruziyetlerinin belirlenmesi ve risk analizi
Risk analysis and determination of noise exposure in wooden door manufacturing
  1. Tez No: 608425
  2. Yazar: KADRİYE KAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEJDET DEĞERMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap kapı, gürültü, maruziyet, risk analizi, önlem, Wooden door, noise, exposure, risk analysis, precaution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında, ahşap kapı imalatı yapan bir fabrikada, çalışanların maruz kaldıkları gürültü seviyeleri araştırılmıştır. Buna ek olarak, işyerinde risklerin tespit edilmesi ve risk analizi çalışması yapılması amaçlanmıştır. Yayılan gürültünün olumsuz etkilerinden çalışanların etkilenmemesi için gürültünün azaltılması konusunda ne gibi önlemler alınabileceği tartışılmıştır. Fabrikada 22 noktadan ölçüm yapılmıştır. Bu çalışmaya göre hangi makinelerden daha çok gürültü yayıldığı belirlenmiş, gürültü seviyelerinin durumlarına göre saha çalışmasında renklendirme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre minimum ve maksimum değerler saptanmıştır. Fabrikada, en yüksek gürültü yayan makinenin kenar bantlama olduğu görülmüştür. Fabrika sahasında incelemeler yapılıp riskler belirlenmiştir. Fine Kinney metoduna göre risk değerlendirme tablosu oluşturulmuştur. Son olarak ise yapılan ölçüm sonuçları değerlendirilerek belirlenen maruziyetlerin mevzuatlara uygun olup olmadığı tartışılmıştır. Risk değerlendirme tablosunda mevcut tedbirlerden bahsedilmiştir. Bu tablo sonucunda riskleri önleyici veya en aza indirebilecek önleme faaliyetleri hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, level of noise exposure of factory workers in a wooden door producing company is investigated. In the second part of the thesis, it is aimed to determine the risks in the workplace and conduct risk analysis. Measures that can be taken to reduce the noise in order to prevent employees from being affected by the negative effects of the emitted noise is discussed. Measurements were taken from 22 different points in the factory. According to this study, it was determined which machines emitted more noise, and colouring method was used in the field study according to the noise levels. Minimum and maximum values were determined according to the data obtained. The highest noise emitting machine at the factory was found to be edge banding. Investigations were made at the factory site and risks were identified. In addition, a risk assessment table was prepared according to Fine Kinney method. Finally, results of the measurements made were evaluated and it is discussed whether the exposures were i compliance with the legislation or not. Risks were defined in the risk assessment table and possible outcomes are evaluated. As a result of this table, recommendations were made on activities that can prevent or minimize risks.