Verimlilik ve dış ticaret hadleri: OECD ülkeleri için nedensellik analizi
Productivity and terms of trade: Causality analysis for OECD countries
- Tez No: 608447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT ŞARKGÜNEŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Dış Ticaret Hadleri, Refah, Panel Nedensellik Testi, Productivity, Terms of Trade, Welfare, Panel Causality Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Uluslararası ticaret performansı büyük oranda üretim performansı ile alakalıdır. Verimli üretim süreçleri ve lojistik ağa sahip olan ülkeler dış ticarette de avantajlı konuma sahip olurlar. Bu bağlamda verimlilik ile dış ticaret performansının önemli göstergelerinden olan dış ticaret hadleri arasında bir ilişkinin varlığının tarafımızca önemli bir araştırma konusu olduğu düşünülmüştür. Ayrıca verimlilik ve dış ticaret haddinin ülkelerin refah artışına etki etmesi beklenmektedir. Buradan sağlanan motivasyon ile çalışmamızda verimlilik, dış ticaret hadleri ve refah arasındaki nedensellik ilişkisi 36 OECD ülkesinin 1995 ile 2017 yılları arasındaki verimlilik, dış ticaret hadleri ve kişi başı gayri safi yurt içi hasıla verileri ile ele alınmıştır. Kurulan nedensellik modeli Dumitrescu ve Hurlin (2012) Panel Nedensellik Testi ile çözümlenmiş ve verimlilik ile dış ticaret hadleri, verimlilik ile refah arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Refahtan ticaret hadlerine doğru nedensel bir ilişki bulunmuş, fakat dış ticaret hadlerinden refaha doğru bir nedenselliğe rastlanmamıştır. Elde edilen sonuçlara göre çeşitli politik önermelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
International trade performance is largely related to production performance. Caountries with efficient production processes and logistics networks also have an advantageous position in foreign trade. In this context ve believe that there is a relationship between efficiency and terms of trade which is one of the priority indicators of foreign trade performance. In addition, productivity and foreign trade limits are expected to affect the welfare of countries, In this study, the causality relationship between productivity, terms of trade and welfare was analyzed with the data obtained from 36 OECD countries between 1995 and 2017, with terms of trade and per capita gross domestic product. The established causality model was analyzed by Dumitrescu and Hurlin (2012) Panel Causality Test and a two- way caousality relationship was found between productivity and terms of trade, productivity and prosperitiy. There was a causal relationship from welfare to terms of trade, but no causality from welfare terms of trade. According to the results, various political proposiyions were made.