15-49 yaş arası evli kadınlarda gebelik sayısı, beden imajı ve benlik saygısı arasındaki ilişki
Relationship between number of pregnancy, body image and self-esteem in married women aged 15-49
  1. Tez No: 608599
  2. Yazar: BETÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 15-49 yaş arası evli kadın, gebelik sayısı, beden imajı, benlik saygısı, Married Woman Aged 15-49, Number Of Pregnancies, Body İmage, Self-Esteem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
15-49 Yaş Arası Evli Kadınlarda Gebelik Sayısı, Beden İmajı Ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Amaç: Gebelik durumu kadınları hem gebelikleri sırasında gebeliğin oluşturduğu değişimler hem de gebelikten sonra geçirilmiş gebeliğin bıraktığı kalıcı değişiklikler ve beraberinde getirdiği sorumluluklar açısından etkilemektedir. Doğurganlık dönemi olan 15-49 yaşları arasındaki kadınların beden imajlarının ve benlik saygılarının yüksek olması hem kendilerinin hem de yetiştirecekleri nesillerin hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyecektir. Çalışmamızda bu dönemdeki kadınlarda gebelik sayısı, beden imajı ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 1 Eylül 2018 ile 1 Ağustos 2019 tarihleri arasında Aile Hekimliği polikliniklerine herhangi bir sebeple başvuran, çalışmanın dahil olma ve dışlanma kriterleri karşılayan 335 evli kadına, sosyodemografik bilgi formu, Vücut Algısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğinin benlik saygısı alt kategorisinden oluşan bir anket formu yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Çalışmada bağımsız iki kategorik değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ki-kare test tekniği, bağımsız iki nicel değişken arasındaki doğrusal ilişkinin yönü ve kuvvetinin belirlenmesinde pearson korelasyon testi, bağımsız iki grubun nicel bir değişken açısından karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi, bağımsız k grubun (k>2) nicel bir değişken açısından karşılaştırılmasında tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 37 dir. Kadınların %52'sinin benlik saygısı yüksek; benlik saygısı puan ortalamaları 1,57'dir; vucüt algısı puan ortalamaları 134'tür. Eğitim düzeyi, evde yaptığı işlere müdahale eden birisinin olması, sağlık algısının derecesi, sigara içme durumu ile benlik saygısı arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Spor yapma durumu ve sağlık algısının derecesi ile beden imajı anlamlı ilişki bulundu. Geçirilmiş toplam gebelik sayısı ile beden imajı arasında ve benlik saygısı arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Beden imajı ve benlik saygısı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edildi. Sonuç: Aile hekimleri, bireylerin davranışlarını belirleyen ve verimliliğini etkileyen en önemli kavramlardan biri olan benlik saygısının beden imajı ile olan etkileşimi konusunda farkında olmalıdır. Bu çalışma beden imajı ve benlik saygısını geliştirici yönde yapılacak olan çalışmalar için temel veri oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Number of Pregnancy, Body Image and Self-Esteem in Married Women aged 15-49. Aim: Pregnancy status affects women both in terms of pregnancy-induced changes during pregnancy and permanent changes left by the pregnancy after pregnancy and the responsibilities it brings. The high body image and self-esteem of women between the ages of 15-49, which is the period of fertility, will have a significant impact on the quality of life of both themselves and the generations they will raise. In this study, we aimed to examine the relationship between pregnancy number, body image and self-esteem in women during this period. Materials and Methods: The study was conducted between September 1, 2018 and Agust 1, 2019 at Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. 335 married women who applied to family medicine polyclinics were included in the study. A questionnaire consisting of sociodemographic information form, Body Perception Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale self-esteem subcategory was applied by face to face interview technique. Data were analyzed with SPSS 25.0 program. In this study, the relationship between two independent categorical variable was analyzed with chi-square test, the relationship between two quantitative independent variables was analyzed by Pearson correlation test, the relationship of two groups in terms of a quantitative variable was analyzed by independent group t and the relationship of k groups (k>2) in terms of a quantitative variable was analyzed ANOVA tests. Results: The average age of women is 37 years. 52% of women have high self-esteem; the average self-esteem score is 1.57; The mean body perception score is 134. Significant relationship was found between education level, having someone intervening at home, level of health perception, smoking status and self-esteem. There is a significant relationship between body image and sports status and health perception. No significant relationship is found between total pregnancy number and body image and self-esteem. There is a positive relationship between body image and self-esteem. Conclusion: Family physicians should be aware of the interaction between self-esteem and body image, one of the most important concepts that determine individuals behaviors and affect their productivity. This study will provide basic data for the studies that will be carried out to improve the body image and self esteem.