Renal fonksiyon bozukluğu olan hastalardan nötrofil/lenfosit ve platelet/lenfosit oranlarının pulmoner emboli tanısında kullanabilirliği
The usability of neutrophyl / lymphocyte and platelet / lymphocyte rate in patients with pulmonary embolism in patients with renal function disorders
- Tez No: 608605
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET EMİN PİŞKİNPAŞA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pulmoner emboli, kronik renal yetmezlik, NLR, PLR, Acute pulmonary embolism, chronic renal failure, NLR, PLR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pulmoner emboli (APE); yaygın ve bazen ölümcül olan bir venöz tromboemboli şeklidir. Hastaların spesifik bir klinik tabloyla başvurmamaları ve eşlik eden komorbid durumlar tanıyı güçleştirir. Kronik böbrek yetmezliği de tromboza yatkınlığın arttığı komorbid durumlardandır. Klinik prezantasyon değişkenlikleri, d-dimer testinin renal disfonksiyonlu hastalarda kullanım kısıtlılığı, BT anjiografinin olası renal yan etkilerinden dolayı kullanım çekinceleri nedeniyle renal fonksiyonları bozuk hastaların tanısında; kolay ulaşılabilir, ucuz, kabul edilebilir sınırlarda sensitif ve spesifik bir klavuz laboratuvar parametresine ihtiyaç duyulmaktadır. Biz renal fonksiyon bozukluğu olan iki grup hasta alacağız, APE tanısı alan ve daha önce pulmoner emboli atağı geçirmemiş iki hasta grubu arasında nötrofil/lenfosit(NLR) ve platelet/lenfosit(PLR) oranı parametrelerini karşılaştıracağız; böylece bu oranların pulmoner emboli tanısındaki klinik-laboratuvar ve radyolojik değerlendirmelerle birlikte yeri ve kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hasta gruplarının seçiminde 2015 ocak-2019 ocak tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servise başvurarak APE tanısı almış, kronik böbrek yetmezliği olan hastaların geriye dönük dosyaları incelendi. Kontrol grubuna da; ek yakınması olmadan nefroloji ve dahiliye polikliniğine başvurmuş kronik renal yetmezlikli hastalar alındı. Hastaların; cinsiyet, yaş, mevcut hastalıkları, laboratuvar tetkiklerinden hemogram, d-dimer, troponin, cre, eGFR, alt ekstremite venöz doppler ultrasonografi ve Toraks BT anjiyografi sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya iki grup kronik böbrek yetmezlikli olgu dahil edildi ve hasta grubu kronik böbrek yetmezlikli, APE tanılı kişilerden; kontrol grubu kronik böbrek yetmezlikli ve daha önce pulmoner emboli geçirmemiş kişilerden oluşturuldu. Vaka ve kontrol gruplarında NLR ve PLR değerlerinin karşılaştırılmasında pulmoner emboli tanılı vaka grubunda NLR ve PLR değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,000). NLR 3.50 cut off değerinde duyarlık % 70.6, pozitif kestirim % 84.6, özgüllük % 86.8, negatif kestirim % 74.2 olarak bulunmuştur. PLR 125 cut off değerinde duyarlık % 68.8, pozitif kestirim % 67.0, özgüllük % 65.1, negatif kestirim % 67 olarak saptanmıştır. Sonuç: Kronik böbrek yetmezlikli hastalarda, APE tanısında NLR ve PLR değerleri klinik laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinin yanında kullanılabilir ve klinisyene yardımcı olabilecek sonuçlar verebilir. Fakat daha geniş vaka gruplarıyla daha kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute pulmonary embolism (APE) is a common and sometimes fatal form of venous thromboembolism. The fact that patients do not present with a specific clinical picture and the accompanying comorbid conditions makes the diagnosis difficult. Chronic renal failure is one of the comorbid conditions with increased susceptibility to thrombosis. A guideline laboratory parameter that is easily accessible, inexpensive and with sensitivity and specificity within acceptable limits, is needed for the diagnosis of patients with impaired renal function due to clinical presentation variability, limitation of use of the d-dimer test in patients with renal dysfunction, and reservations due to possible renal side effects of CT angiography. We will take two groups of patients with renal dysfunction and compare the neutrophil / lymphocyte (NLR) and platelet / lymphocyte (PLR) ratio parameters between the two groups of patients with APE. By this way, we aimed to investigate the place and usability of these rates together with clinical-laboratory and radiological evaluations in the diagnosis of pulmonary embolism. Materials and Methods: In the selection of patient groups, retrospective files of patients with chronic renal failure who were diagnosed with APE, applying to the emergency department of Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital between January 2015 and January 2019 were examined. Patients with chronic renal failure who admitted to nephrology and internal medicine outpatient clinic without any additional complaints were included in the control group. Sex, age, current diseases and hemogram, d-dimer, troponin, cre, eGFR values from the laboratory tests, lower extremity venous doppler ultrasonography and thorax CT angiography results of the patients were recorded. Results: Two groups of patients with chronic renal failure were included in the study. The patient group consisted of cases with chronic renal failure with the APE diagnosis while the control group consisted of patients with chronic renal failure and had no previous pulmonary embolism. When comparing NLR and PLR values in case and control groups, NLR and PLR values were significantly higher in patients with pulmonary embolism (p = 0.000). The sensitivity at the NLR 3.50 cut off value was 70.6%, positive predictive value was 84.6%, specificity was 86.8%, negative predictive value was 74.2%. The sensitivity at the PLR 125 cut off value was 68.8%, positive predictive value was 67.0%, specificity was 65.1%, negative predictive value was 67%. Conclusion: NLR and PLR values can be used in the diagnosis of APE in patients with chronic renal failure, in addition to clinical laboratory and imaging methods, and may provide results that can assist the clinician. However, more extensive studies should be conducted with larger case groups.