Sol ventrikül sistolik fonksiyon bozukluğu olan kronik kalp yetersizliği hastalarında atriyal fibrilasyon ritminin böbrek fonksiyonları ve ngal (nötrofil jelatinaz bağımlı lipokalin) değerleri üzerine etkisi
Effect of atrial fibrillation rhythm upon renal functions and ngal (neutrophil gelatinase-associated lipocalin) values in chronic heart failure patients with left ventricular systolic function
  1. Tez No: 457584
  2. Yazar: ONUR ARGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: NGAL, kalp yetersizliği, atriyal fibrilasyon, renal fonksiyon bozukluğu, kardiyorenal sendrom, NGAL, heart failure, atrial fibrillation, renal dysfunction, cardio-renal syndrome
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET SOL VENTRİKÜL SİSTOLİK FONKSİYON BOZUKLUĞU OLAN KRONİK KALP YETERSİZLİĞİ HASTALARINDA ATRİYAL FİBRİLASYON RİTMİNİN BÖBREK FONKSİYONLARI VE NGAL (NÖTROFİL JELATİNAZ BAĞIMLI LİPOKALİN) DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Sol ventrikül sistolik fonksiyon bozukluğu olan kronik kalp yetersizliği hastalarında hem atriyal fibrilasyon ritmi hem de böbrek fonksiyon bozukluğu sık karşılaşılan komorbiditelerdendir. Biz AF ritminin kronik sistolik kalp yetersizliği hastalarında böbrek fonksiyonlarına olan etkisini araştırdık ve bu durumun NGAL (nötrofil jelatinaz bağımlı lipokalin) ile ilişkisini değerlendirdik. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya 27/01/2013 ile 13/12/2013 tarihleri arasında simpson yöntemi ile hesaplanan EF'si 45 ve altında, NYHA 2-4 semptomları olan kronik sistolik kalp yetersizliği ile takipli 130 hasta alındı. Bu hastaların 68'i sinüs ritmli kalp yetersizliği grubuna (37 erkek, 31 kadın) ve 62'si atriyal fibrilasyonlu kalp yetersizliği grubuna (37 erkek, 25 kadın) randomize edildi. Ayrıca 50 kişilik sağlam kontrol grubu alındı (22 erkek, 28 kadın). Sinüs ritmli kalp yetersizliği hastalarının yaş ortalaması 61 ±13 yıl, AF'li kalp yetersizliği hastalarının 68±14 yıl, kontrol grubunun ise 57±11 yıl idi. NYHA sınıflamaları ise sinüs ritmi grubunun 2.75±0.44, AF ritmi grubunun ise 2.68±0.47 idi. Sinüs ritmli ve atriyal fibrilasyonlu kalp yetersizliği grupları arasında koroner arter hastalığı, hipertansiyon ve diabetes mellitus yönünden anlamlı farklılık yoktu. Hastaların üre, kreatinin, MDRD-CKD-EPİ-Cockcroft-Gault ile hesaplanan GFR değerleri, proBNP ve NGAL değerleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: GFR 60 altı olan; sinüs ritmli kalp yetersizliği hastalarında 30 kişi (%44), AF grubunda ise 34 kişi (%55) idi. GFR 30 altı olan; sinüs ritmli kalp yetersizliği hastalarında 34 kişi (%6), AF grubunda ise 4 kişi (%7) idi. Atriyal fibrilasyon ve sinüs ritmi grubu arasında anlamlı farklılık yoktu. NGAL değerleri; sinüs ritmi grubunda 3.6±2.3, AF ritmi grubunda 4.3±2.1, kontrol grubunda ise 2.7±0.9 idi. Atriyal fibrilasyon ve sinüs ritmi grubu arasında anlamlı farklılık yoktu. Hem AF hem de sinüs ritmi grubunun NGAL değerleri ise kontrol grubundan anlamlı derecede yüksekti. BNP değerleri sinüs ritmi grubunda 2922±5569 pg/ml, AF ritmi grubunda 5159±11872 pg/ml, kontrol grubunda ise 80±82 pg/ml idi. Sinüs grubu ile AF grubu arasında proBNP değerleri arasında fark saptanmazken, her iki grupta da proBNP değerleri kontrol grubuna göre daha yüksekti. Yapılan lojistik regresyon analizinde, GFR'nin 60'ın altında olmasının bağımsız öngördürücüleri NYHA, yaş ve NGAL olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları sistolik fonksiyon bozukluğu olan kronik kalp yetersizliği hastalarında AF ritminin olmasının, aynı hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğunun ilerlemesine ek bir katkısının olmadığını düşündürmektedir. Böbrek fonksiyonlarındaki bozulma ritmden çok hastalığın natüründe bulunan artmış inflamatuar yanıt ve konjesyonla ilişkili gibi görünmektedir. Lojistik regresyon analizi sonucunda NGAL'i sistolik kalp yetersizliği hastalarında renal yetersizliğin bağımsız bir öngördürücüsü olarak saptadık. Ayrıca NGAL ile proBNP değerleri arasında korelasyon mevcuttu. Buda yüksek NGAL değerlerine sahip kronik sistolik kalp yetersizliği hastalarının muayene aralıklarını daha sık tutmamız ve böbrek fonksiyonlarını daha yakın takip etmemiz gerektiğini düşündürmektedir. Renal yetersizliğin bağımsız bir öngördürücüsü olarak NGAL değerlerinin hem AF hem de sinüs grubunda benzer olması, AF'nin böbrek fonksiyon bozukluğuna katkısı olmadığı sonucumuzu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECT OF ATRIAL FIBRILLATION RHYTHM UPON RENAL FUNCTIONS AND NGAL (NEUTROPHIL GELATINASE-ASSOCIATED LIPOCALIN) VALUES IN CHRONIC HEART FAILURE PATIENTS WITH LEFT VENTRICULAR SYSTOLIC FUNCTION Aim: Both atrial fibrillation rhythm and renal dysfunction are one of the most common comorbidities in chronic heart failure patients with left ventricular systolic dysfunction. We studied the effect of AF rhythm upon renal functions in chronic systolic heart failure patients and evaluated the relationship of that situation with NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin). Patients and method: 130 patients followed-up with chronic systolic heart failure, who had NYHA 2-4 symptoms and whose EF were 45 and below, which were calculated between 27/01/2013 and 13/12/2013 with Simpson method, were included into the study. 68 of those patients were randomized into sinus rhythm heart failure group (37 men, 31 women) and 62 of them were randomized into atrial fibrillation heart failure group (37 men, 25 women). Besides, a healthy control group of 50 people was taken (22 men, 28 women). The average age of patients with sinus rhythm heart failure was 61±13 years, the average age of patients with AF heart failure was 68±14 years and the average age of control group was 57±11 years. NYHA classifications were 2.75±0.44 of sinus rhythm group and 2.68±0.47 of AF rhythm group. There was no significant difference in terms of coronary artery disease, hypertension and diabetes mellitus between sinus rhythm and atrial fibrillation heart failure groups. The relationship between urea, creatinine, GFR values calculated with MDRD-CKD-EPİ-Cockcroft-Gault, NT-proBNP and NGAL values of the patients was examined. Findings: There were 30 people (44%) in patients with sinus rhythm heart failure and 34 people (55%) in AF group whose GFR was below 60. There were 34 people (6%) in patients with sinus rhythm heart failure and 4 people (7%) in AF group whose GFR was below 30. There was no significant difference between atrial fibrillation and sinus rhythm group. NGAL values were 3.6±2.3 in sinus rhythm group, 4.3±2.1 in AF rhythm group and 2.7±0.9 in control group. There was no significant difference between atrial fibrillation and sinus rhythm group. NGAL values of both AF and sinus rhythm group were significantly higher than the values of control group. NT-proBNP values were 2922±5569 pg/ml in sinus rhythm group, 5159±11872 pg/ml in AF rhythm group and 80±82 pg/ml in control group. While no difference was detected between NT-proBNP values of sinus group and AF group, NT-proBNP values in both groups were higher than the values of control group. In logistic regression analysis, NYHA, age and NGAL were determined as the independent predictors of the fact that GFR was below 60 were determined. Result: The results of our study make us think that the presence of AF rhythm in chronic heart failure patients with systolic dysfunction does not make an additional contribution to the progression of renal dysfunction in the same patients. Functional deterioration of kidney seems to be associated with increased inflammatory response and congestion inherent in the disease rather than the rhythm. As a result of logistic regression analysis, we detected NGAL, NYHA class and age as an independent predictor of renal failure in systolic heart failure patients. Due to the fact that chronic systolic heart failure patients, who had high NGAL values, were old and whose NYHA class was high, may have more advanced stage renal disease and the probability that prognoses could be worse was high, it made us think that we must increase the frequency of examination and follow-up the renal functions more closely. The fact that NGAL, as an independent predictor of renal failure, and the parameters indicating the other renal function were similar in both AF and sinus group made us think that AF does not make any contribution to renal dysfunction.