Standart risk akut lenfoblastik lösemi tanılı hastalarda tedavi sonrası metabolik sendrom sıklığı ve risk faktörlerinin araştırılması
Standart risk akut lenfoblastik lösemi tanili hastalarda tedavi sonrasi metabolik sendrom sikliği ve risk faktörlerinin araştirilmasi
- Tez No: 608680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLDAR BAHAR GENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, akut lenfoblastistik lösemi, çocukluk çağı, metabolik sendrom, Obesity, acute lymphoblastic leukemia, childhood, metabolic syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı standart risk akut lenfoblastik lösemi tedavisi almış çocuk ve adölesanlarda metabolik sendrom prevelansını belirlemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Mayıs 2019 ile Ekim 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde Kasım 1999 ve Aralık 2016 tarihleri arasında tedavi almış olan hastalar standart risk akut lenfoblastik lösemi tedavisi görmüş ve tedavisini en az 1 yıl önce tamamlamış olan 54 çocuk ve adölesanın katılımı ile yapıldı. Hastaların yaşa göre vücut kitle indeksi persentilleri, bel çevresi ölçümleri, kan basıncı, lipid profili ve açlık glukozu ölçümleri yapıldı. Vücut kitle indeksi persentilleri için Türk çocuklarına göre hazırlanan persentil eğrileri kullanıldı, metabolik sendrom tanısı için International Diabetes Foundation kriterleri kullanıldı. Bulgular: Ellidört hastanın 24'ü erkekti (%44). Hastaların ortanca yaşı 16,3 (9,8-22,5) olarak saptandı. Olgular tedavi sonrası ortanca 9,47 (1,13-14,56 yıl) yıl sonra değerlendirildi. Hastaların %48,1'inde bel çevresinin Türk çocukları bel çevresi eğrisine göre 90. persentilin üzerinde olduğu görüldü. Metabolik sendrom prevelansı %5,5 oranında saptandı. Obezite ve abdominal obezite oranları sırasıyla %11 ve %48,1 olarak bulundu. Sonuç: Standart risk akut lenfoblastik lösemi hastalarında metabolik sendrom prevelansı düşüktür ancak metabolik sendrom bileşenleri artan sıklıkta izlenmiştir. Uzun vadeli komplikasyonların önlenebilmesi için hastalarda kan basıncı, kilo ve bel çevresi takibnin dikkatli yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to determine the prevalence of metabolic syndrome in children and adolescents treated for standard risk acute lymphoblastic leukemia. Materials and Methods: The study was conducted between May 2019 and October 2019 in 54 children and adolescents with standard risk acute lymphoblastic leukemia, who treated between November 1999-December 2016 and completed their chemotherapy at least one year ago at the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Hospital Pediatric Hematology and Oncology Clinic. BMI percentiles, waist circumference measurements, blood pressure, lipid profile and fasting glucose were assessed. For nutritional evaluation BMI percentiles and percentile curves standardized for Turkish children were used. International Diabetes Foundation criteria were used for the diagnosis of metabolic syndrome. Results: Out of 54 patients, 24 (44%) were male. The median age of patients was 16,3 (9,8-22,5) years. Median time off therapy was 9,47 (range 1,13-14,56 year) years. In 48,1% of the patents, waist circumference was higher than 90th percentile according to the waist circumference precentiles of Turkish children. The prevelance of metabolic syndrome was 5,5%. The prevalence of obesity, and abdominal obesity were 11% and 48,1%, respectively. Conclusion: Metabolic syndrome prevalence is low in patients with standard risk acute lymphoblastic leukemia, but metabolic syndrome components have been observed with increasing frequency. Blood pressure, weight and waist circumference should be carefully monitored in order to prevent long-term complications.