Farklı terbiye sistemi uygulanmış incir çeşitlerinde budama şiddetinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri
Effects of pruning intensity on vegetative growth, yield and fruit quality of fig varieties with different training systems
  1. Tez No: 608681
  2. Yazar: AYTEKİN BELGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İncir, budama, terbiye sistemi, sık dikim, gelişme, verim, Fig, pruning, training system, high density plantation, development, yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, Bursa siyahı, Beyaz orak ve Sarı zeybek incir çeşitlerinde goble şekli budamanın uygulandığı klasik sistem yetiştiriciliğin yanı sıra, sık dikim sistemine uygun telli destek sistemi oluşturulmuş kordon şeklinde budamanın uygulandığı destekli sistem ile sürgünlerin her yıl yenilenmesi esasına dayanan ve alçaktan taçlandırılarak destek sistemi olmaksızın yine kordon şeklinde budamanın uygulandığı desteksiz sistem yetiştiriciliğin yapıldığı parsellerde farklı budama şiddetlerinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Ülkemizde ilk defa uygulanan ve modern meyvecilik sistemleri içerisinde yer alan sık dikim ile farklı terbiye uygulanmış 3 yaşındaki Bursa siyahı, Beyaz orak ve Sarı zeybek incir ağaçlarında 2, 4 ve 6 göz üzerinden budamalar yapılmıştır. Farklı budama şiddetlerinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, çeşitlerde fenolojik, morfolojik, pomolojik gözlem ve analizler yapılmıştır. Destekli ve desteksiz sistem yetiştiricilikte 2 göz, 4 göz ve 6 göz üzerinden budanan ağaçlarda özellikle Bursa siyahı ve Sarı zeybek incir çeşitlerinde iyilop meyve doğuş tarihleri klasik sistem yetiştiriciliğe göre daha geç meydana gelmiştir. Çeşitlerdeki iyilop meyvelerinin reseptiv duruma gelme tarihlerinde tozlamanın olmayışı meyve tutumunu azaltmıştır. Ancak, destekli sistem yetiştiricilikte Bursa Siyahı, Beyaz Orak ve Sarı Zeybek incir çeşitlerinin 4 göz üzerinden budanması; desteksiz sistem yetiştiricilikte ise Bursa Siyahı ve Sarı Zeybek incir çeşitlerinin 6 göz üzerinden, Beyaz Orak çeşidinin 2 göz üzerinden budanması en iyi sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different pruning intensities besides goble pruned with classical cultivation, high density planted and cordon-pruned varieties in wire supported system, and unsupported system based on the renewal of shoots every year and with cordon pruning in terms of vegatative growth, yield and fruit quality in Bursa Siyahı, Beyaz Orak and Sarı Zeybek fig varieties in 2018. In this study, fig trees were planted with high density system that take part in modern fruit growing systems and was applied for the first time in Turkey. Shoot pruning was done above the 2, 4, and 6 buds from the bottom of the shoot of the 3 year old fig trees, and its effect on yield and quality were investigated. Phenological, morphological and pomological observations and analyzes were performed on the cultivars. Especially in Bursa siyahı and Sarı zeybek fig varieties pruned with 2, 4 and 6 buds with supported and unsupported cultivation, the main crop maturation dates were later than clasical system fig cultivation. The lack of pollination on the receptive date of main crop was decreased the amount of fruit set. However, in supported cultivation system, Bursa siyahı, Beyaz orak and Sarı zeybek fig varieties gave the best results with 4 buds, while in unsupported cultivation system Bursa siyahı and Sarı zeybek fig varieties gave the best results with 6 buds, Beyaz orak fig variety gave the best results in 2 buds pruning.