Kars yöresindeki gebelerde toxoplasma gondii: Seroprevalans ve risk faktörleri
Toxoplasma gondii in pregnant women in Kars province: Seroprevalence and risk factors
  1. Tez No: 608714
  2. Yazar: FUNDA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERİMAN MOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, Gebe, ELISA, Seroprevalans, Risk Faktörleri, Kars, Toxoplasma gondii, Pregnant, ELISA, Seroprevalence, Risk Factors, Kars, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kars Yöresindeki Gebelerde Toxoplasma gondii: Seroprevalans ve Risk Faktörleri Multisistemik bir hastalık olan toxoplasmosis, enfekte gebeden transplasental yolla fetüse bulaşarak konjenital enfeksiyonlara, anomalilere ve abortuslara sebebiyet veren önemli paraziter zoonotik bir enfeksiyondur. Bu çalışmada gebe anneden bebeğe bulaşarak geri dönüşümsüz hasarlar bırakan Toxoplasma enfeksiyonunun Kars'daki gebe kadınlarda seroprevalansının belirlenmesi ve epidemiyolojik olarak enfeksiyonun olası risk faktörleri ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çalışma Eylül 2018 - Mart 2019 tarihleri arasında Kars ili Harakani Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerine başvuran yaşları 15-45 yaş arasında değişen ve gebelik haftaları 6-39 hafta aralığına uyan sağlıklı 308 gebe kadının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcı gebe kadınlara çalışma hakkında yapılan bilgilendirmeden sonra gönüllük ilkesine bağlı kalınarak her bir gebeye enfeksiyon ile ilişkili 26 sorudan oluşan anket bilgi formu doldurulmuştur. Ayrıca rutin muayene sırasında bu kişilerden istenilen kanların serum örnekleri mikro-ELISA yöntemi ile anti T.gondii antikorları yönünden incelenmiştir. Anket ve laboratuar sonuçları SPSS 20 programında istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada gebe kadınlarda anti-T. gondii IgG seropozitifliği %44,8 (138/308) oranında tespit edilmiştir. Toxoplasma gondii'nin hem IgM hemde IgG'nin birlikte seropozitifliği bir gebe kadında %0,3 oranında (1/308) saptanmış olup, tek başına anti-T.gondii lgM seropozitifliği bulunmamıştır. Gebe kadınların sosyo-demografik özellikleri, gebelik durumları, sosyal alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları ve hijyen alışkanlıkları gibi olası risk faktörlerine verdikleri yanıtlara göre T. gondii seropozitifliği tespit edildi. Risk faktörleri arasında gelir durumunu düşük olarak belirtenler de, yaşları 30-34 yaş arasında değişen gebe kadınlarda, çiğ yumurta tüketenlerde, içme su kaynağı olarak musluk suyu kullananlarda T.gondii'nin yaygınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlılık tespit edildi (P˂0.05). Kars ilinde gebe kadınlarda toxoplasmosis seropozitifliği yüksek düzeyde bulunmuş olup, kişilerin enfeksiyon hakkında bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir. Bölgede sosyoekonomik koşulların, sosyal, beslenme ve hijyen alışkanlıkları gibi risk faktörlerinin enfeksiyonun artmasında sorumlu olduklarını ve halk sağlığı açısından epidemiyolojik olarak göz önüne alınması kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Toxoplasma gondii in Pregnant women in Kars Region : Seroprevalence and Risk Factors Toxoplasmosis, a multisystemic disease, is an important parasitic zoonotic infection that transmits to the fetus from infected pregnant by transplacental way and causes congenital infections, anomalies and abortions. In this study, it was aimed to determine the seroprevalence of Toxoplasma infection, which is transmitted from pregnant mother to baby and leaves irreversible damages, in pregnant women in Kars, and to epidemiologically reveal the relationship of the infection with possible risk factors. This study was carried out between September 2018 - March 2019 with the participation of 308 pregnant women, who were admitted to the Harakani Public Hospital Maternity Polyclinics of Kars province, whose ages ranged between 15-45 years, and whose gestational weeks were between 6-39 weeks. After informing the participating pregnant women about the study, a questionnaire form consisting of 26 questions related to infection was presented to each pregnant, adhering to the principle of volunteering. In addition, serum samples of the blood requested from these individuals during routine examination were examined for anti T.gondii antibodies by micro-ELISA method. The survey and laboratory results were evaluated statistically in SPSS 20 program. In the study, anti-T.gondii IgG seropositivity was found in 44.8% (138/308) of pregnant women. The seropositivity of both IgM and IgG of Toxoplasma gondii was found as 0.3% (1/308) in a pregnant woman, and no single anti-T.gondii IgM seropositivity was found. T.gondii seropositivity was determined according to the responses of pregnant women to possible risk factors such as socio-demographic characteristics, pregnancy conditions, social habits, nutritional habits and hygiene habits. Among the risk factors, statistical significance was found in terms of the prevalence of T.gondii in those who stated low income status, pregnant women who were aged 30-34 years old, who consumed raw eggs, and who used tap water as a drinking water source (P˂0.05). Toxoplasmosis seropositivity was found to be high in pregnant women in Kars province, and it was found that individuals did not have information about the infection. It is believed that socioeconomic conditions, risk factors such as social, nutritional and hygiene habits in the region are effective in increasing infection and that these should be considered epidemiologically in terms of public health.