Hemşirelerde yaşam kalitesi ve işe yabancılaşma düzeyi
Quality of life and level of alienation in nurses
- Tez No: 608742
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, İşe yabancılaşma, Hemşire, Quality of life, Work alienation, Nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelerde yaşam kalitesi ve işe yabancılaşma düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki araştırma İstanbul ilinde yer alan 10 kamu hastanesinde çalışmakta olan 308 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, Çalışanlarda Yaşam Kalitesi Ölçeği ve İşe Yabancılaşma Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student-t test, One-Way ANOVA test, Mann Whitney-U test ve Bonferroni test kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 28.96±5.73 yıl olup, %63 kadın, %59.7'si lisans mezunu ve %39'u 7 yıl ve üzeri deneyime sahip, %31,5'inin cerrahi birimlerde çalıştığı görüldü. Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği mesleki tatmin, tükenmişlik ve eşduyum yorgunluğu boyut puan ortalamaları sırasıyla, 30.51±8,53, 20.56±5.58, 18.36±9.30 olarak, İşe Yabancılaşma Ölçeği toplam ve hizmetin üretimi sırasında yaratıcılığın kullanılması, iş bölümü, hizmetin üretimi sırasında insiyatif kullanabilme, karar sürecine katılım, üretim süreci, yaptığı işin kendisi için anlamlılığı boyutları puan ortalamaları sırasıyla 77.03±12.34, 12.59±2.74, 9.65±2.39, 11.96±2.35, 17.88±4.17, 13.64±3.73, 11.32±2.53 olarak bulundu. Yaşam kalitesi boyutlarından olan mesleki tatminde; iş ve ücret memnuniyetinin, mesleki yayın takibinin, tükenmişlikte; mesleği isteyerek seçmenin, iş ve ekip memnuniyetinin, eşduyum yorgunluğunda; birlikte yaşanılan kişilerin, son 1 ayda hastalık geçirme durumunun, çalışma şeklinin, işe yabancılaşmada ise kronik hastalık durumunun, çalışma şeklinin, mesleği isteyerek seçmenin, iş ve ekip memnuniyetinin, mesleki yayın takibinin etkili olduğu saptandı. Sonuç: Hemşirelerin mesleki tatminleri düşük, tükenmişlikleri orta ve eşduyum yorgunlukları yüksek düzeyde, işe yabancılaşması ise orta-düşük düzeyde olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was performed to determine the quality of life and level of work alienation in nurses in. Materials and method: This descriptive study was carried out with 308 nurses working in 10 public hospitals in Istanbul. Personal Information Form, Professional Quality of Life Scale and Work Alienation Scale were used to analyze the data. Descriptive statistics, Student's t test, One-Way Anova test, Mann Whitney-U test and Bonferroni test were used to evaluate the data. Results: Nurses had a mean age of 28.96±5.73 years, 63% were women, 59.7% had bachelor's degree. Nurses' total score from the Professional Quality of Life Scale and their mean scores from the professional satisfaction, burnout and compassion fatigue subscales were 30.51±8,53, 20.56±5.58, 18.36±9.30, respectively, while their total score from the Work Alienation Scale and their mean scores from the use of creativity during the production of the service, the division of labor, the ability to use initiative during the production of the service, participation in the decision-making process, the production process, the significance of the work for the individual subscales were 77.03±12.34, 12.59±2.74, 9.65±2.39, 11.96±2.35, 17.88±4.17, 13.64±3.73, 11.32±2.53, respectively. Conclusion: Nurses had low level of professional satisfaction, moderate levels of burnout, high levels of compassion fatigue, and moderate-low level of work alienation.