Arap dilinde müevvel masdar ve kullanımları
The infinitive and its uses in Arabic language
- Tez No: 608747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Müevvel Masdar, Sarîh Masdar, Cümle Ögeleri, Masdar Edatları, Arabic language, infinitive, gerund, the elements of sentence, propositions of verbal noun
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Duygu, düşünce ve bilginin aktarılmasında sadece tek kelimelerin karşılık geldiği kavramlar, çoğu kere yeterli olmamakta, birçok kelimenin bir araya gelerek oluşturacağı kelime gruplarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, hangi dil olursa olsun, içinde isim tamlaması ve sıfat tamlaması türünden bir kelime grubunun bulunmadığı bir cümle düşünmek nerdeyse imkânsızdır. Aynı durum müevvel masdarlar için de geçerlidir. Yargı bildiren cümlelerin, masdar edatlarıyla kelime grubuna dönüştürülmüş hali olan müevvel masdarlar, duygu, düşünce ve bilginin aktarılmasında bize hem zaman hem çaba hem de anlatım zenginliği kazandırmaktadır. Çalışmamız, bir isim türü olan masdarları ve masdar çeşitlerinden biri olan müevvel masdarın kuruluşunu ve kullanımlarını ele almaktadır. Bu çerçevede cümleyi masdara dönüştüren edatlardan, müevvel masdarın diğer masdar türleri ile arasındaki farklardan ve müevvel masdarın cümle içindeki görevlerinden bahsetmektedir. Tezimiz, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş'te kelime ve türleri, masdar ve türleri, cümle ve çeşitleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, isim kategorisi içinde değerlendirilen bir masdar türü olan müevvel masdarların kuruluşu, ikinci bölümde ise müevvel masdarların kullanımları anlatılmıştır. Her iki başlık altında da konular, özellikle Kur'ân-ı Kerîm'den örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda ister kelime türleri, ister masdarlar, ister cümle ve çeşitleri üzerinde durulurken ayrıntılara girilmemiş, müevvel masdarla bağlantılı yönleri üzerinde durulmuş, ayrıntılar için ise kaynaklara yönlendirme yapılmıştır. Çalışmamız, müevvel masdara dair elde ettiğimiz bulguların genel bir değerlendirmesini yaptığımız sonuç kısmıyla bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of conveying emotions, thoughts and knowledge, using only one word to explain a concept is often not enough, and usually many words that come together to form a group of words are needed. For example, in whichever language, it is almost impossible to think of a sentence in which there is no group of words such as noun and adjective phrases. The same situation valid for also infinitives. Infinitives, which are converted into group of word with verbal noun prepositions, provide us a substantiality of time, effort and expression in transferring emotions, thoughts and knowledge. Our study handles the establishment and usage of infinitive which is a kind of name and one of the varieties of verbal noun. In this context, it discusses about the prepositions that convert the sentence to verbal noun, the differences between the infinitive and other verbal noun types and the duties of the infinitive in the sentence. Our thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, words and genres, verbal noun and its types, sentences and varieties are emphasized. In the first part, the establishment of the infinitive, which is a type of verbal noun evaluated within the noun category is explained. In the second part, the use of the infinitive is explicated. In the both of headings, subjects are tried to explain with examples from Qur'an. In our study, neither the word types and the verbal nouns nor the sentence and its types were given details. The aspects related to the infinitives emphasized, and for details, resources were directed. Our study is concluded with a general evaluation of the findings we have obtained about the infinitive.