Besin kalitesinin Bacillus thuringiensis Subsp. Kurstaki tarafından enfekte edilen Hyphantria cunea larvalarının bazı biyolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkisi
The effect of food quality on some biological and biochemical properties of Hyphantria cunea larvae infected with Bacillus thugingiensis Subsp. Kurstaki
  1. Tez No: 608914
  2. Yazar: ESEN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN YANAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Hyphantria cunea, Bacillus thuringiensis, Protein, Karbohidrat, Enzim, Enfeksiyon, Hyphantria cunea, Bacillus thuringiensis, Protein, Carbohydrate, Enzyme, Infection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Doktora Tezi BESİN KALİTESİNİN BACILLUS THURINGIENSIS SUBSP. KURSTAKI TARAFINDAN ENFEKTE EDİLEN HYPHANTRIA CUNEA LARVALARININ BAZI BİYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Esen Bayrak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Yanar Bu çalışmanın amacı, farklı miktarlarda protein ve karbohidrat içeren besinlerle beslenen ve Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki ile enfekte edilen Hyphantria cunea larvalarının hücresel bağışıklıktaki ve antioksidan enzimlerdeki değişimlerini tespit etmektir. Bu kapsamda besin içeriklerinin ve enfeksiyonun larvaların hayatta kalma, malondialdehid (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPx), fenoloksidaz (PO) aktivitelerini ve toplam hemosit sayılarını nasıl etkilediği belirlenmiştir. Bunun için yapay besinlerin içeriğinde bulunan protein ve karbohidrat miktarları değiştirilerek 6 farklı besin hazırlanmıştır. Kontrol grupları hariç diğer gruplar bakteri ile enfekte edilmiştir. Tüm istatistiksel analizler bağımsız iki örneklem t testi yapılarak değerlendirilmiştir. Enfeksiyonlu gruplarda hayatta kalan larva sayısı kontrol gruplarına kıyasla azalmıştır. Hem kontrol hem de enfeksiyonlu gruplarda en yüksek karbohidrat miktarına sahip besinlerle (A ve B) beslenen larvaların hemosit sayıları en yüksektir. Protein ve karbohidrat miktarı yarı yarıya düşürülen dengesiz besinlerle (K ve L) beslenen larvaların fenoloksidaz aktivitelerinin minimum olduğu bulunmuştur. Hem kontrol hem de enfeksiyonlu gruplarda besindeki protein miktarı arttıkça malondialdehid, süperoksit dismutaz ve katalaz aktiviteleri artmıştır. Glutatyon peroksidaz aktivitesi hem kontrol hem de enfeksiyonlu gruplarda karbohidrat miktarı en fazla olan gruplarda (A ve B) maksimumdur. Besin dengesizliği ve enfeksiyona maruz kalan larvalar bu olumsuzluklarla savaşmak için hem hücresel savunma hem de antioksidan enzimler ile kendilerini korumaya çalışırlar. Kasım 2019, 87 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Dissertation THE EFFECT OF FOOD QUALITY ON SOME BIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL PROPERTIES OF HYPHANTRIA CUNEA LARVAE INFECTED WITH BACILLUS THUGINGIENSIS SUBSP. KURSTAKI Esen Bayrak Ondokuz Mayis University Graduate School of Sciences Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Oğuzhan Yanar The aim of this study was to determine the changes in cellular immunity and antioxidant enzymes of Hyphantria cunea larvae fed with foods containing different amounts of protein and carbohydrate and infected with Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki. In this context, it has been determined how food contents and infection affect survival, malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx), phenoloxidase (PO) activities and total hemocyte counts of larvae. For this purpose, 6 different foods were prepared by changing the amounts of protein and carbohydrate in artificial foods. Except for the control groups, other groups were infected with bacteria. All statistical analyzes were evaluated by using two independent samples t test. In infected groups, the number of surviving larvae decreased compared to the control groups. In both control and infected groups, the larvae fed the highest carbohydrate content (A and B) had the highest hemocyte count. It was found that the phenoloxidase activities of the larvae fed on unbalanced foods (K and L), which reduced the amount of protein and carbohydrates by half, were minimum. Malondialdehyde, superoxide dismutase and catalase activities increased as the amount of protein in the food increased in both control and infected groups. Glutathione peroxidase activity is maximum level in both control and infected groups with the highest carbohydrate content (A and B). Larvae exposed to infection and food imbalance try to protect themselves with both cellular defense and antioxidant enzymes to combat these negativities. November 2019, 87 pages