Dezavantajlı grupların kentsel hizmetlere erişimi
access of disadvantaged groups to urban services
- Tez No: 608939
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Belediyecilik, Refah Devleti, Dezavantajlı Gruplar, Kadınlar, Engelliler, Social Municipality, Disadvantaged Groups, Women, Disabled People, Assistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Toplumların içerisinde dezavantajlı kişi ve gruplara yönelik olarak hizmetlerin sunumunda yerel yönetimler oldukça önemli bir yer arz etmekle birlikte dezavantajlı gruplar demokratik toplumların vazgeçilmezi olarak gösterilerek, yerel halka ve yerel halkın toplum içerisinde hizmetlerin sunumu bakımından ayırt edici bir durumda yer almaktadır. Dezavantajlı gruplara yönelik olarak yapılan hizmetlerin, bu gruplara erişimini sağlama açısından belediyelerin büyüklükleri ve ekonomik faktörleri kısıtlama yaratan unsurlar arasında yer almaktadır. Sosyal belediyecilik kapsamında belediyelerde; işsiz ve kimsesizlere yardımların yapılması, sosyal dayanışmalar içerisinde bulunulması, sosyal- kültürel faaliyetler yapılması, ulaşım ve destek çalışmaları gibi projeler içeren konuların faaliyetleri gerçekleştirilerek toplumsal kesimler arasında zayıflayan sosyal güvenlik ve adaleti güçlendirerek sosyal kontrol mekanizmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Küçük belediyelerin hizmetlerini sunarken temel hizmetlerinin dışına pek çıkamasalar da sosyal sorumluluk kapsamında koşullar neticesinde uygulamalarını yapmaya çalıştıkları ifade edilmektedir. Kamu harcamalarını sosyal amaca yönlendirerek, toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve sosyal hizmet faaliyetlerini gerçekleştirmek için bir takım sosyal politika faaliyetleri ile çeşitli kurumlarca üstlenilmeye çalışılarak gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Apart from playing an important role for providing services to disadvantaged persons and groups, local administrations are regarded as an indispensable part of democratic societies. Local administrations also have an active role in enabling access for the services which are provided to disadvantaged groups. Furthermore, the size and the economic status of the municipality are elements which causes restrictions. Many local and central units are supported by the Ministry of Family and Social Policies, non-governmental organizations and various associations with respect to municipal services provided for the disadvantaged groups. It is aimed to ensure the proper functioning of the social control mechanisms by providing the necessary investment which are required for accomplishing projects such as assisting the unemployed and orphans, social cooperation and socio-cultural activities and transportation and support operations and by strengthening the social security and justice which has lost its strength among the segments of the society. In this study, it is stated that although small municipalities go beyond the implementation of the basic services while performing their duties, they try to provide their services within the scope of social responsibility principle in accordance with the conditions. Various organizations assume the responsibility of a range of social policy activities for the purpose of satisfying the needs of the segments of the society by directing the public expenditures to a social objective and carrying out the social service activities.