Sırât-ı Müstakîm mecmuası ve Muhammed Ferîd Vecdî Vecdî'nin kelami görüşleri
Sirat-i Müstakim journal and remark of Muhammed Ferid Vecdi
  1. Tez No: 608948
  2. Yazar: MİKAİL KIPÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, Sırât-ı Müstakîm, Sebîlürreşâd, Muhammed Ferîd Vecdî, Materyalizm, Kalam, Sirat-i Musktakim, Sebilurrashad, Muhammed Farid Wajdi, Materialsim
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kelam İlmi doğuşundan itibaren bazı dönemlerden geçerek günümüze kadar gelmiştir. Kelam konuları da tarihi süreç içinde dönemlere göre farklılıklar arz etmiştir. Bu bağlamda Yeni İlm-i Kelam döneminde, Batı'da cereyan eden fikri akımların İslam akidesine vermiş olduğu zararlar neticesinde 19. yüzyıl İslam dünyasının yenilikçi düşünceye sahip önemli düşünürlerinden olan Muhammed Ferîd Vecdî'de bu akımlara karşı yazmış olduğu makaleler ve reddiye türü eserleriyle ömrünün sonuna kadar mücadele etmiştir. Materyalizm başta olmak üzere pozitivizm ve darwinizm gibi fikri akımların görüşlerini çürütecek fikirler ortaya koyan Ferîd Vecdî, başta ilahiyat konuları olmak üzere, ahiret hayatı, nübüvvet, kadının konumu, İslam medeniyeti ve inanç konuları ile bağlantılı meselelerde fikirlerini ifade etmiştir. Bu çalışmayla 18. ve 20. yüzyıllar arası cereyan eden fikri akımlar ile Sırât-ı Müstakîm Mecmuası'nda yayımlanan kelami makaleler ve Ferîd Vecdî'nin kaleme almış olduğu diğer eserler bağlamında, Ferîd Vecdî'nin kelami görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Science of Kalam has passed through many generations until it reaches us today. Every era has had its own topic about Kalam where debates and discussions were conducted. During the era of the movement known as“The New Ilm-al Kalam”many of scholarships and ideologies from the West has effected the main essence of the philosophy of Islam in a nagative where, and it is at that time the 19th century Islamic thinker Farid Wajdi confronted the negativity with this idea and works till the end of this life. Farid al-Wajdi has confuted the theories of materialism being the foremost, positivism, Darwinism as he establishes his ideas on the field of the hereafter, prophethood, position of woman in Islam, Islamic civilisation and some other topic about faith. This research has tried to detect Farid Wajdi's thoughts and ideologies about Kalam using the the thesis published about the 18 to 20 century ideologies and the articles at the collection of Sirat-i Mustakim.