Diyabetik sıçanlarda yağ dokusundan elde edilen stromal vasküler fraksiyonun siyatik sinir iyileşmesi üzerine etkileri
Effects of adipose-derived stromal vascular fraction on sciatic nerve healing in diabetic rats
- Tez No: 609032
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EROL DEMİRSEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Nöropati, Adipoz Doku, Stromal Vasküler Fraksiyon, Siyatik Sinir, Diabetic Neuropathy, Adipose Tissue, Stromal Vascular Fraction, Sciatic Nerve
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş Bu çalışmada streptozotosin ile diyabetik hale getirilen sıçanlarda, inguinal yağ dokusundan elde edilen stromal vasküler fraksiyon, siyatik sinire enjekte edildi ve stromal vasküler fraksiyonun siyatik sinir nöropatisi üzerine etkileri, fonksiyonel, elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak incelendi. Gereç ve Yöntem Çalışmada sıçanlar; kontrol grubu (n=8), adipoz dokudan stromal vasküler fraksiyon elde edilen diyabetik grup (n=8), diyabetik kontrol grubu (n=8), siyatik sinire fosfat tamponlu salin enjekte edilen diyabetik grup (n=10), siyatik sinire stromal vasküler fraksiyon enjekte edilen diyabetik grup (n=10) olarak 5 gruba ayrıldı. Deneyin başlangıcında gruplara elektromiyografi ve yürüme yolu analizi yapılmasını takiben diyabetik olarak planlanan gruplara tek doz streptozotosin uygulandı. Sekizinci haftada yürüme yolu ve elektromiyografi ölçümleri yinelendi. Sekiz diyabetik sıçanın adipoz dokusundan stromal vasküler fraksiyon elde edilerek 10 adet sıçanın sağ siyatik sinir bölgesine enjekte edildi. Diğer deney grubunun sağ siyatik sinirine ise fosfat tamponlu salin enjekte edildi. Onikinci haftada yürüme yolu analizi ve elektromiyografi tekrarlandı, deney sonlandırılarak siyatik sinirler histopatolojik olarak incelendi. Bulgular Yürüme yolu analizinde stromal vasküler fraksiyon enjekte edilen grubun siyatik sinir indeksinin düzeldiği, histopatolojik olarak sağ siyatik sinirin miyelin kalınlığının hem aynı sıçanların sol siyatik sinirine hem de diyabetik kontrol grubuna göre kalın olduğu, miyelin hasarının daha az olduğu, sinir liflerinin sayısı ve çapının daha fazla olduğu görüldü. Elektromiyografik ölçümlerde istatistiksel olarak fark saptanmadı. Sonuç Diyabetik nöropati tedavisinde adipoz dokudan elde edilen, kök hücreden zengin stromal vasküler fraksiyonun sinirlere uygulanması, sinir hasarının düzeltilmesinde yarar sağlayabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction In this study, effects of adipose derived stromal vascular fraction in diabetic neuropathy were investigated in diabetic rat model with functional, electrophysiologic and histopathologic analysis. Materials and Metods Fourty four rats were divided into five groups as control group (n=8), diabetic rat group that were used to get stromal vascular fraction (n=8), diabetic control group (n=8), diabetic rat group that were injected phosphate buffered saline at their sciatic nerve (n=10), diabetic rat group that were injected stromal vascular fraction at their sciatic nerve (n=10). In the beginning of the experiment, electromyography and walking track analysis were done to all groups. Streptozotocin was injected to the groups that are planned to be diabetic. After 8 weeks, electromyography and walking track analysis were done, stromal vascular fraction from inguinal fat pads were collected from 8 diabetic rats, stromal vascular fraction and phospate buffered saline were applied to right sciatic nerves to the experiment groups. At 12th week, electromyography and walking track analysis were done again, experiment was terminated and all sciatic nerves were sent to histopatological examination. Results In the diabetic rat group that were injected stromal vascular fraction at their sciatic nerve, sciatic functional index in 12th week were better than 8th week. Histopatologically, their right myelin sheath of sciatic nerve were thicker, more uniform and nerve fibers were thicker than left side. There was no statistically different parameters in electromyigraphy between groups. Conclusion Adipose drevide stromal vascular fraction may be beneficial for nerve regeneration in diabetic neuropathy.