1950'lerden günümüze plastik bir olgu olarak ses ve ışığın çağdaş seramikte kullanımı
The usage of sound and light as a plastic phenomenon in contemporary ceramics from the 1950s to nowadays
  1. Tez No: 609040
  2. Yazar: ÖZNUR GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN ÖZLEM SARNIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Işık, Ses, Plastik Sanatlar, Disiplinler arası, Ceramics, Light, Sound, Plastic Arts, Interdisciplinary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
1950'lerden itibaren mekan, hareket, devinim, zaman gibi kavramlar, sanatta yeni odak noktaları haline gelmiş, bir araştırma alanı olarak önem kazanmıştır. Bununla birlikte teknolojinin gelişmesiyle çeşitlenen yeni malzeme seçenekleri sanatçılar için yeni bir deneyleme ve yaratım alanı oluşturmuştur. Bu malzemelerden olan ses ve ışık, çeşitli sanat disiplinlerinde farklı biçimlerle ele alınmıştır. Bu çalışmada“ses ve ışığın plastik bir olgu olarak ele alınması”ifadesi, temel malzemesi seramik olan sanat yapıtlarında,ses ve ışığın mekansal, zamansal,sembolik anlamda ve kavram boyutunda incelenmesi ve araştırılmasını tanımlamaktadır. Ses aydınlanma çağı olarak bilinen Rönesansla birlikte müzikal anlamda resim sanatıyla ilişki içerisinde olmuş, devam eden süreçte diğer disiplinlerle etkileşimine devam etmiştir. 1950'lilerde ise sanat ve sanatçının yenilik arayışı içinde yer bularak tek başına bir kavram olarak kullanılmaya başlamıştır. Işık ise sanatın oluşum ve gelişim süreci içerisinde plastik bir değer olarak her zaman var olmuştur. Sanat tarihi içerisinde ilk olarak resim sanatında görülen ışık, heykel sanatında ve mimaride üç boyutun algılanmasında önemli bir unsurdur. Işık, geçmişten günümüze seramikte de hem yüzeyde, hem rölyefte hem de üç boyutlu biçimlerde plastik bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. i 20. yüzyılda teknolojik gelişmelerin ardından ses ve ışık artık sadece plastik bir değer olarak değil bir malzeme olarak da sanatsal çalışmaların birer parçası konumundadır. Seramiğin sanatsal kimliğini kazanması 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleştiğinden, ses ve ışık birer malzeme olarak seramikle diğer plastik sanat alanlarına göre daha geç tanışmıştır. Bu tanışmanın ardından geçen süre içerisinde, özellikle son yıllarda ses ve ışığın sanatçılar tarafından çeşitli seramik bünyelerle birlikte kullanımı yaygınlaşmıştır. Malzeme olarak ses, ışık ve seramiğin birlikte kullanılmasıyla meydana gelen plastik dil, bu çalışmanın konusudur. Seramik malzeme, ses ve ışığın ayrı ayrı ve bir arada kullanıldığı sanatsal projeler ile bu iki medyanın kendine has niteliklerinin getirdiği doğal sonuçların ötesinde bileşik bir medya oluşturarak yeni söylem ve içerik yaratmaktadır. Bu çalışmada, sözü edilen bu yeni plastik dil, çeşitli sanatçı örnekleriyle ele alınmaktadır. Verilen örneklerden yola çıkılarak çeşitli kaynaklardan inceleme araştırma yöntemi aracılığıyla elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the 1950s onwards, such concepts as space, movement, motion, and time have become new focal points in art and gained importance as a field of research. However, new material options that diversified with the development of technology created a new field of experimentation and creation for artists. Sound and light, amongst such materials, were considered differently in various art disciplines. In the present study,“addressing sound and light as a plastic phenomenon”describes the review and investigation of sound and light in spatial, temporal, symbolic, and conceptual dimensions in artworks, the basic material of which are ceramic. By the 1950s, the sound was incorporated into the quest for innovation by art and artists and utilized as a stand-alone concept outside the concept of music. First seen in the art of painting in the history of art, light is an important element in perceiving three dimensions in sculpture and architecture. So far, the light maintained a plastic value in ceramics, as regards both surface and relief as well as threedimensional forms. Following technological developments in the 20th century, sound and light are now a part of artistic works not merely as a plastic value but also as material. Because ceramics gained an artistic identity by the late 20th century, ceramics met sound and light as material comparatively later. Subsequently, the use of sound and light by artists on various ceramic bodies became widespread recently. The subject of this study is the plastic language formed by using sound, light, and ceramic altogether as material. This creates a new discourse and content by creating a composite media beyond natural outcomes of the unique qualities of the three media. In this study, the aforementioned plastic language is discussed with examples from various artists. Data obtained via the research method were evaluated based on those examples.