Plastik sanatlarda retro ve vintage imajların kullanımı üzerine psikanaliz bir yaklaşım
A psychoanalytical approach to the use of retro and vintage images in plastic arts
- Tez No: 609052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHUN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Retro, Vintage, Plastik Sanatlar, Psikanaliz, Photography, Retro, Vintage, Plastic Arts, Psychoanalysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
19. ve 20. yylarda iletişim teknolojilerinin gelişimiyle sanat alanlarında birbirinden farklı uygulama ve yöntemleri ve kavramlar ortaya çıkmış, kültürel değişimler hem bireyler hem de toplum üzerinde büyük yenilikler yaratmıştır. Fotoğrafın, retro ve vintage imajların yapı olarak plastik sanatlarda yer edinmesi bizleri, fotoğraf-kolaj çalışmalara yaklaştırmıştır. Çağdaş sanatla birlikte sanatçı, eser ve izleyici bağlamında birçok değişim meydana gelmiştir. Hazır nesne, kolaj temelli çalışmalar, asamblaj gibi yeni anlatım biçimleri yaygınlaşırken sanatçılar estetik kaygıları bir tarafa bırakarak kendilerine yeni meseleler edinmişlerdir. Genel geçer yargılara bir başkaldırı niteliği taşıyan birçok akım ve hareketten kaynağını alan çağdaş sanatın temelleri 20. yüzyılın ilk yarısına kadar dayanmaktadır. Bu süreçte sanatçıların evrenselleşen kurallara bağlı kalmayı bırakarak bireysel ifadelere yöneldikleri görülmektedir. Bu sebeble Retro ve vintage imajların, plastik sanatlardan resim alanı disipliniyle olan ilişkisine, fotoğraf makinesinin icadıyla değinilmiş ve plastik sanatlarda imajların bir ifade aracı olarak kullanılmasına dikkat çekilmiştir. Sanat alanlarındaki disiplinler arası yaklaşımlar ile ortaya çıkan sanatsal uygulamalar, özgün olmakla beraber dikkat çekici olmuştur. Ele alınan bu araştırma konusunda, resim, fotoğraf, retro ve vintage imajlarının ilişkisini detaylı bir şekilde incelemek için: çağdaş plastik sanat akımları içerisinde fotoğraf makinesinin icadı, dönemler içerisinde kolaj malzemeleri türü olarak kullanımların nasıl gerçekleştiği, yüzeyler üzerinde kurguların gündelik yaşamdaki yeri üzerinde durulmuştur. Plastik sanatlarda retro ve vintage imajların kullanımı üzerine psikanaliz yaklaşımı, gelişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of communication technologies in the 19th and 20th centuries, different practices and methods and concepts emerged in the fields of art, and cultural changes created great innovations both for individuals and society. The fact that photography, retro and vintage images take place in the plastic arts has brought us closer to the photo-collage works. Along with contemporary art, many changes have occurred in the context of artists, works and audiences. While new forms of expression such as ready-made objects, collage-based works and assemblage have become widespread, artists have gained new issues, leaving aesthetic concerns aside. The origins of contemporary art, which originates from many movements and movements that act as a rebellion to general pass judgments, date back to the first half of the 20th century. In this process, it is seen that the artists stop adhering to universalizing rules and turn to individual expressions. For this reason, the relationship between the retro and vintage images and the discipline of painting from the plastic arts has been mentioned with the invention of the camera and attention has been paid to the use of images as a means of expression in the plastic arts. Art practices that emerged with interdisciplinary approaches in the fields of art have been remarkable, although they are original. In this research, in order to examine in detail the relationship between painting, photography, retro and vintage images: the invention of the camera in contemporary plastic art movements, how the usage as a type of collage material took place during the periods, and the place of fictions on surfaces in daily life were emphasized. Psychoanalytic approach and its development on the use of retro and vintage images in plastic arts are examined.