Türkiye'de yükseköğretim gören uluslararası öğrencilerin uyumu: Muğla örneği
Adaptation of international students in higher education in turkey: The sample of Muğla
  1. Tez No: 609053
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER DURDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Yurtdışı Eğitim, Üniversite, Burs, Türkçe, Türkiye, Students, Study Abroad, University, Scholarship, Turkish, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dünya'da küreselleşmenin başlaması toplum yaşamında ve toplumsal kurumlarda değişikliklere neden olmuştur. Küreselleşme ile ilgili Farklı dünya görüşlerinden kaynaklanan farklı eğilimler olmakla birlikte küreselleşmeye neden olan internet ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler artarak devam etmektedir. Bu nedenle küreselleşme bir süreç olarak değerlendirilmekte ve küreselleşmenin etkilerinden yararlanarak ekonomik gelişme ve rekabet gücünü artırma hem kurumların hem de ulus devletlerin en önemli amacı olmaktadır. Küreselleşmenin inkar edilemeyen etkileri; insanların coğrafi hareketliliğinin, iletişimin ve kültürler arası etkileşimin artmasıdır. Bireylerin coğrafi hareketliliği göç edilen ülkede uyum süreci gerektirmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de yükseköğretim gören uluslararası öğrencilerin uyumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış ve anket tekniği kullanılmıştır. Yükseköğretimdeki uluslararası öğrencilerin uyumunun belirlenmesi için kullanılan anket araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve 234 uluslararası öğrenciden elde edilen verilere göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilere sağlanan imkanların, yaşam şartlarının ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesine ihtiyaç olduğu, Türkiye'de yükseköğretimin tercih edilme nedenleri arasında kültürel ve dini inanış benzerliğinin etkili olduğu ve öğrencilerin yarısından fazlasının Türkiye'de okumayı tercih etmekten memnun olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, uyum düzeyinin burs alma ve aylık gelirin anlamlı farklılığa neden olduğu, Türkiye'de kalma süresi, Türkçe Öğrenmeye başlama süresi ile Yükseköğretime başlama sürelerinin uluslararası öğrencilerin uyumu ile anlamlı ilişkide olduğu da ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The commencement of the globalization in the world has led to changes in social life and social institutions. Although there are different tendencies arising from different world views related to globalization, developments in internet and communication technologies that cause globalization increasingly continue. Therefore, globalization is considered as a process and increasing the economic development and competitiveness by taking advantage of the effects of globalization has been the most important objective of both the institutions and nation states. Undeniable effects of globalization are increase in the geographical mobility of the people, communication and intercultural interaction. Geographical mobility of the individuals requires adaptation process in the country of migration. In this study, analysing the adaptation of international students in higher education in Turkey is aimed. The research was designed in relational survey model and questionnaire method was used. The questionnaire used for determining the adaptation of international students was developed by the researcher and evaluated through the data obtained from 234 international students. According to the results of the research, it was found that the facilities provided to the students, the living and economic conditions are needed to be improved, the similarities between the cultural and religious beliefs among the reasons of preference of higher education in Turkey are very effective and also more than half of the students are determined to be glad to study in Turkey. Besides, it can be pointed out that getting scholarship and monthly income caused significant difference in adaptation level and period of residence in Turkey, duration of beginning to learn Turkish and starting to study in higher education are in a substantive relation with the adaptation of the international students.