İktisadi Yürüyüş dergisi ve yayın dönemi üzerine bir inceleme
The review on journal of Economic March and its publication history
  1. Tez No: 609055
  2. Yazar: AHMET TAYFUN KUTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN ÇİĞDEM KÖNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye İktisat Tarihi, Türkiye Ekonomisi, İçerik Analizi, Turkish Economic History, Turkish Economy, Content Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İktisadi Yürüyüş Dergisi ilk sayısı 1939 yılında yayınlanan ve yayın hayatını istikrarlı olarak 1970 yılına kadar sürdürmüş bir dergidir. Tespit edebildiğimiz kadarıyla dergi 512 sayı olarak çıkmıştır. Derginin yayın periyodu önceleri 15 gün daha sonra 1 aydır. Bu dergi iktisadi gelişmeleri ve özel dosyaları içeren önemli sayılar yayımlamıştır. Türkiye iktisat tarihi çalışmaları ve bu alanda yazılan kitaplar incelendiğinde; bunların, bakış açısı farklılıkları içermekle birlikte genellikle aynı kaynaklar üzerinden yazıldığı ve dolayısıyla birbirini tekrarlar nitelikte olduğu görülebilir. İktisat tarihi alanında yapılan çalışmalarda genellikle referans kabul edilen çalışmalar kaynak alınmakta fakat bu kaynakların dayandığı veya dayanması gereken birincil kaynaklar ihmal edilmektedir ki bu durum iktisat tarihi çalışmalarında istenilen düzeyde kaynak çeşitliliğine ulaşılmasını engellemektedir. Bu çalışmada iktisat tarihi çalışmalarında daha önce değerlendirilmemiş yakın tarih ile ilgili birincil kaynak kullanılarak kaynağın ilgili dönemi incelenmiştir. Çalışma, içerik analizi yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve indeks oluşturulması ile sınırlı kalınmamıştır. İçerik analizi kullanılarak yapılan çalışmaların incelenmesi sonucunda bu tür çalışmaların genellikle indeks mahiyetinde çalışmalar olduğu ve basit gruplamalar içerdiği görülmüştür. Bu çalışmalar arasında, ayrıntılı ampirik veri üretme tekniğine benzer tekniklerle yapılmış çalışmalar tespit edilememiştir. Bu tespitler doğrultusunda, bilgimiz dâhilinde benzer çalışma bulunmadığından tez çalışması alanında ilk çalışma olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Journal of Economic March (İktisadi Yürüyüş Dergisi) was firstly published in 1939 and it continued to publish until 1970. It is determined that this journal published 507 issue in its publication life. This journal had published the each issue per 15 day and then published in per one month. This journal published the articles which are related to important economic developments and special cases. It is concluded that this journal's articles have different perspectives, when the Turkey's economic history studies and books written in this area is examined. However these articles quote from the same sources and thereby they repeat each other. The studies in the field of economics quote from same resources however it is ignored the primary sources. This situation prevents the achievement for the desired level diversity in the studies of economic history. It is examines the recent history which is not evaluated and this realizes by using the primary sources in this study.This study is realized by content analysis method and is not limited with the index creation. It is examined the studies conducted using content analysis and it is concluded that such studies are generally indexed studies and these studies contain the simple groupings. It is not be identified the studies which used the detailed technique such as the empirical data generation technique. This thesis will be the first in this area because there is no similar study in this area within our knowledge.