Alazeytin Kalesi ve Pedasa Antik Kentinde ele geçen bronz kazanlar ve koruma-onarım uygulamaları
The bronze cauldrons from the Alazeytin Fortress and the ancient city of Pedasa with methods of conservation and restoration
  1. Tez No: 609056
  2. Yazar: ŞÜKRAN KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Pedasa, Alazeytin, Bronz Kazan, Restorasyon, Pedasa, Alazeytin, Bronze Cauldron, Restoration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada Karia Bölgesi Bodrum Yarımadası, Alazeytin Kalesi ve Pedasa Antik kentinden ele geçen bronz kazanlar incelenmiştir. Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen arkeolojik yüzey araştırmaları ve kazı çalışmalarında tespit edilen üç adet kazan üzerinde uygulamalı arkeolojik çalışmalar yapılmıştır. Metal malzemelerin çok fazla korozyona uğraması sebebiyle tahribatı minimum seviyeye indirmek amacıyla öncelikli olarak konservasyon çalışmaları yapılmıştır. Eserlerin korunmaya alınması ile restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Tez kapsamında eserlere yapılan tüm konservasyon ve restorasyon uygulamaları fotoğraflarla belgelendirilerek açıklanmıştır. Tümlemesi yapılan bronz kazanların ikinci aşamada arkeometrik analizleri yapılarak incelenmiştir. Üçüncü aşamada ise analiz sonuçlarından yola çıkarak arkeolojik litaratür çalışması başlatılmıştır. Bronz kazanların tarihlendirilmesi, bulunma yerlerinin verdiği bilgilerden, yakın bölge içerisindeki benzerlerinden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, bronze cauldrons from the Bodrum Peninsula, Alazeytin Castle and Pedasa Ancient City are studied. Three cauldrons discovered by Mugla University Archaeology Department from surveys and excavations are examined for arcaheological purposes. The first stage was conserving the metal pieces by stabilizing their very corroded conditions. After stabilazation restoration work was undertaken. In this thesis, all the stages of conservation and restoration work were documented. The second stage, after restoration, was archaeological analysis. The third stage, based on the analytical results, was the search of archaeological litrature for comporanda. Dating of the bronze cauldrons was made by comparison to typological dated examples from the same region.