Bir pratik olarak işletme kurmak: Türkiye bağlamında hukuki olarak farklı türdeki işletmelerin kurulma süreçlerinin analizi
Establishment of a business as a practice: The analysis of establishment processes of the companies with different legal status
  1. Tez No: 609054
  2. Yazar: MUSTAFA YOLPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme kuruluş işlemleri, ticaret sicili, tescil, MERSİS, Business establishment procedures, trade registry, registration, MERSİS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma Türkiye'de hukuki kapsamda yer alan işletmelerin kuruluş süreçlerini aşama halinde sırasıyla yapılması gereken işlemleri ele almaktadır. Araştırmanın amacı işletme biliminde akademik olarak işletmelerin kuruluş süreci işlemleri konusunda herhangi bir kaynağın olmamasından dolayı oluşan boşluğu doldurmaktır. Araştırma kapsamında yer alan işletmeler Borçlar Kanunu'na tabi adi şirket, Türk Ticaret Kanunu'na tabi kollektif, komandit, anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ve Kooperatifler Kanunu'na tabi kooperatiflerdir. Kollektif ve komandit şirketler şahıs, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketi olarak geçmektedir. Kuruluş işlemleri ilgili şirket için gerekli hususlar oluştuktan sonra esas sözleşmenin hazırlanmasıyla başlar ve tescil işlemiyle şirketler kurulmuş olur. Şahıs şirketleri kendi içinde benzer, sermaye şirketleri de kendi içerisinde ana sözleşmelerin hazırlanmasının farklı olması dışında benzer işlemlerden geçerek kurulmaktadır. En kolay kurulan adi şirketler, en çok kurulan ise limited şirketlerdir. Ticaret Sicil Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler kapsamında kuruluş işlemleri MERSİS sisteminin geliştirilmesi ile kısaltılmaya ve kolaylaştırılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the all activities in establishment process of enterprises in different legal form in Turkey. The aim of the research is to fill the gap in the science of business due to the lack of any academic resource regarding the establishment process of enterprises. The enterprise forms included in the research are proprietorship subject to the Code of Obligations, collective, commandite, joint stock companies, limited liability companies, limited partnership divided into share subject to the Turkish Commercial Code, and cooperatives subject to the Law on Cooperatives. Collective and limited liability companies are listed as individual company; joint stock companies, limited liability companies and limited partnership divided into share are listed as Equity Company. The establishment process starts with the preparation of the articles of association after the necessary issues are formed for the related company and companies are established with the registration process. Individual companies and also equity companies are established through similar processes within their category except that equity companies are different in the preparation of articles of association. The easiest established enterprise is proprietorships, and the most established one is limited liability company. Within the scope of the amendments made in the Trade Registry Regulation, establishment procedures are being tried to be shortened and facilitated by the development of MERSİS system.