Yaşlı yalnızlığı'nın gündelik yaşam içindeki görünümlerinin sosyolojik analizi: Muğla Milas örneği
The sociological analysis of the appearances of elders' loneliness in daily life: the sample of Milas/Muğla
  1. Tez No: 609063
  2. Yazar: DENİZ AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERGENDER SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlı Yalnızlığı, Gündelik Yaşam, Fotoğraf, Milas, Elderliness, Loneliness of OlderAdults, Everyday Life, Photography, Milas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sanayileşmenin getirdiği değişim ve dönüşüm toplumları her yönüyle etkilemiştir. Göç ve kentleşme olgusu ise bu değişim ve dönüşümün en görünür olduğu alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylelikle Sanayileşmenin yarattığı modern toplum, çoğunlukla kentlerde yaşayan ve çalışan insanlardan oluşan bir toplum modeli olarak sunulmuştur. Çalışmanın ele aldığı bu toplum modelinde yaşlı nüfus açısından iki temel etkisi olmuştur; birincisi kırsalda kalanların yaşlı bireyler olması, zamanla yaşlanması ve yalnızlaşması, ikincisi ise kente gelenlerin yaşlanması ve yalnızlaşmasıdır. Modernleşme ile birlikte kent yaşamındaki farklılaşan dinamikler sonucu yaşlanma, yaşlılık, yaşlı yalnızlığı ve gündelik yaşam olguları tartışılmaya başlanmış ve üzerinde durulması gereken önemli konulardan olmuştur. Yaşlı yalnızlığı ve gündelik yaşam, yaşanılan bölge açısından ele alındığında kırda ve kentte farklı biçimlerde ortaya çıkabilmektedir Gündelik yaşam, bireylerin bir günlük yaşamını ifade eder ve yaşam dönemlerine göre de farklılık gösterir. Sosyolojik açıdan bakıldığında, toplumsal yaşam içinde bireylerin 24 saat içinde uyandıkları andan, uykuya daldıkları ana kadar geçen yaşamla ilgili tüm gözlemlenebilir faaliyetleri gündelik yaşamın içinde olan faaliyetlerdir. Bu faaliyet alanı içinde hem toplumla, hem de doğayla olan ilişkileri de sayılmaktadır. Modern toplumda çalışmanın ele aldığı gündelik hayat, yaşlılık olgusu ile birlikte dışlanma, yalnızlık, işe yaramama gibi pek çok başka değişkenin etkisinde incelenmesi gereken bir süreç olarak farklılaşarak karşımıza çıkar. Bu çalışmada yaşlılık sürecine eşlik eden gündelik hayat pratiklerinin, sosyal dışlanma, yaşlı yalnızlığı, vb. kavramlar çerçevesinde karşılaştırmalı bir analizle kentsel ve kırsal alanda farklı görünümleri ele alınmıştır. Muğla'nın Milas ilçesinde kentsel ve kırsal bölgesindeki yaşlı bireylerin yaşlı yalnızlığı ve gündelik yaşam içindeki faaliyetleri, davranışları, sosyal ilişkileri fotoğraf kareleri ile desteklenerek, analiz edilmiştir. Ayrıca bu fotoğraflar, saha çalışmasındaki gözlem, görüşme ve ankete dayalı bulguları desteklemek amaçlı kullanılmıştır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2018 sayım sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun % 8,3'ünü 65 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır. Muğla ili doğumda beklenen ortalama yaşam süresi açısından 80.3 yıl ile Türkiye'de ikinci sırada, yaşlı nüfus oranı açısından da % 11,6 ile 26. Sıradadır. Muğla'nın Milas ilçesinde kentsel ve kırsal bölgesindeki yaşlı bireylerin yaşlı yalnızlığı ve gündelik yaşam içindeki faaliyetleri, davranışları, sosyal ilişkileri fotoğraf kareleri ile desteklenerek anlatılmıştır. Araştırma kapsamında Milas'ta 502 anket ile 12 görüşme yapılmıştır. Araştırmanın temel konusu yaşlı yalnızlığı ve gündelik yaşam olmakla birlikte, bu konulara dair soruların analizleri tezde fotoğraflarla birlikte desteklenerek yer almıştır. Bu tezde yapısal işlevselci kuramsal yaklaşım kullanılırken, temel yöntemsel yaklaşımı anlayıcı yorumlayıcı sosyoloji yöntemi olmuştur.
Özet (Çeviri)
The change and transformation that the industrialization brought forth has affected societies in every way. The phenomenon of migration and urbanization is the most visible areas where this change and transformation emerge. Thus, the modern society created by industrialization is presented as a society model composed of people living and working in urban areas. That new society model in which active work force is appreciated has had two main effects on the elderly population. One of the main effects is that the vast majority of population remaining in the rural areas are composed of elderly people. As they age, they become lonely. And the second effect is the aging and loneliness of those who migrate to the city. As a result of differentiating dynamics in urban life along with modernization; phenomena of aging, senility, loneliness among the elderly and everyday life have been discussed widely and have become important issues to be considered. When addressed in terms of the living region they are experienced, the loneliness of elderly and daily life can emerge in different ways in rural and urban areas. Everyday life represent the daily life of that specific individual and varies according to the life periods of individuals. From a sociological point of view, all observable activities related to the life in the social life from the moment that individuals awaken within 24 hours, until they fall asleep, are activities in daily life. The individual's relations with both society and nature are considered within this field of activity. The everyday life dominated by the hegemony of work in modern society differs as a process that needs to be examined under the influence of many other variables such as being excluded, loneliness and failure to work together with the phenomenon of old age. In this study, the daily life practices associated with the aging process in urban and rural areas such as social exclusion and elderly loneliness were examined in different aspects through a comparative analysis. Elderly loneliness, behaviours and activities of the elderly and their social relationships in the urban and rural areas of Muğla's Milas district were analyzed with the help of medium of photography. The photographs were also used to support the observations, interviews and findings based on the survey. According to Address Based Population Registration System Year 2018 Statistics; 8.3% of Turkey's population consist of 65 years or older individuals. Within the scope of the research 12 interviews and 502 surveys were conducted in Milas. 6 of the interviewees were male and 6 were female. Although the main subject of the research was the elderly loneliness and daily life, the analysis of the questions about these issues were supported with the photographs in the thesis. In the thesis the Structural Functionalism was used as the theoretical approach and Interpretive Sociology was used as the basic methodological approach.