How sustainable supply chain strategies affect suppliers
Sürdürülebilir tedarik zinciri stratejileri tedarikçileri nasıl etkiler
- Tez No: 609064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU TÜRKER ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: etik değer uyumu, kurumsal ikilik, kurumsal mantık, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, sürdürülebilir tedarik zinciri stratejileri, ethical value congruence, institutional duality, institutional logics, sustainability, sustainable supply chain management, sustainable supply chain strategies
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminde şirketlerin stratejik yaklaşımlarını inceleyen çalışmaların sayısınında artış olmasına rağmen, bu çalışmaların hiçbiri bu stratejilerin teorik bir bakış açısıyla nasıl ortaya çıktığını ve tedarikçiler üzerinde bu kadar çeşitli stratejiler uygulamanın etkilerini tam olarak açıklamamaktadır. Mevcut çalışmanın ilk amacı, kurumsal mantık perspektifinin öncüllerine dayanarak sürdürülebilir bir tedarik zinciri stratejisi seçmenin altında yatan dinamikleri araştırmaktır. Çalışma, ayrıntılı bir literatür taraması doğrultusunda, teorik olarak ideal üç stratejik yaklaşım türünü tanımlamaktadır. (1) ticari mantık için performansa yönelik strateji, (2) kamu mantığı için riskten kaçınma odaklı strateji ve (3) sosyal refah mantığı için işbirliğine yönelik strateji. İkinci hedef olarak, çalışma aynı zamanda bu üç stratejik yaklaşımın, alıcı ve tedarikçileri arasındaki kurumsal ikilik ve etik değer uyumu üzerindeki moderatör etkisini göz önünde bulundurarak, tedarikçilerin ilişki memnuniyetini ve sürdürülebilirlik performansını nasıl etkilediğini bulmayı da amaçlamaktadır. Karma yöntem yaklaşımını takiben, çalışma tedarikçi konumundaki dokuz şirketten toplam 21 kişi ile görüşmeler yapmış ve önerilen çalışma modeli hem teoriye dayalı üç strateji kapsamında hem de tedarikçiler üzerindeki etkilerini test etmek amacıyla, gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'de 131 tedarikçiden oluşan bir örneklem ile anket çalışması yürütmüştür. Çalışmanın bulguları, anket sonuçlarının görüşme sonuçları ile paralel olduğunu ve çalışma modelinin tatmin edici bir model uyumuna ulaştığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Although there is a growing number of studies, which explore the strategic approaches of companies at the sustainable supply chain management (SSCM), none of these studies fully explain how these strategies are emerged in line with a theoretical perspective as well as what are the implications of implementing such diverse strategies on suppliers. The first purpose of this thesis is to investigate the underlying theoretical dynamics of selecting sustainable supply chain strategies (SSCS) based on the premises of institutional logics perspective. In line with an elaborate review of literature, the study theoretically identify the ideal types of three strategic approaches as (1) performance-oriented strategy for commercial logic, (2) risk avoidance-oriented strategy for public logic, and (3) collaboration-oriented strategy for social-welfare logic. As the second goal, the study also aims at finding out how these three strategic approaches affect the suppliers' relationship satisfaction and sustainability performance by considering the moderating impact of institutional duality and ethical value congruence between buyer and suppliers. Following a mixed methodology approach, the study conducted both interviews on a sample of 21 interviewees from nine suppliers to provide a basis of relevant strategies and practices for the subsequent step of process and a survey on a sample of 131 suppliers at a developing country context, Turkey to test the proposed study model on three theory-driven strategies and their impacts on suppliers. The findings of study reveal that survey results are in parallel with the interview and the study model developed in line with the theory-driven strategies reaches at a satisfactory model fit.