Ara Güler ve Henri Cartier-Bresson fotoğrafları üzerinden İstanbul ve Paris kentlerinin Modernite incelemesi
Moernity Analysis Of Istanbul and Paris Cities Through Ara Güler and Henri Cartier-Bresson
  1. Tez No: 609062
  2. Yazar: PINAR ACAR TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentlileşme, Toplumsal Değişim, Modernite, Göstergebilim, Görüngübilim, İmge, Fotoğraf, City, Urbanization, Urbanize, Social Change, Modernity, Semiology, Phenomenology, İmage, Photograph
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, kentlerin ve kentli insanın sanayi sonrası süreçte yaşadığı değişimleri fotoğrafik unsurlar üzerinden değerlendirmeyi amaçlar. Tarihsel süreç içerisinde ele alınan kent, arkeolojik, antropolojik ve sosyolojik literatür üzerinden incelenip modernite kavramı temelinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız kent temelli bir çalışma olup kent üzerinden modernite kavramına ulaşmak amaçlanmıştır. Öte yandan, çalışmamız literatüre farklı bir katkı sağlamayı amaçladığından yazınsal verilerin yanı sıra toplumsal bir malzeme olarak değerlendirdiğimiz fotoğrafın sosyolojideki önemine dikkat çeker. Çalışmada fenomenolojik- yorumsamacı yaklaşım temelinde nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. İstanbul ve Paris kentlerinin modernite sürecini değerlendirmek amacıyla, bu kentlerin kentlileri olan iki usta sanatçı Ara Güler ve Henri Cartier-Bresson fotoğrafları incelenmiştir. Yirmi fotoğraf, göstergebilimsel yöntem açısından ele alınıp değerlendirilmiştir. 20. Yüzyıl sonrasında kültür dokuları esas alınarak karşılaştırılan iki büyük kentin, yaşam pratikleri ve geliştirdikleri yöntemler, benzerlikler ve farklılıklar odak alınarak incelenmiştir. Toplumsal dinamikler, kadının toplumsal yeri, inanç farklılığı, coğrafi farklılıklar, ideolojik farklılıklar göz önünde bulundurularak değerlendirilen fotoğraflarda, Paris'in, modernite süreciyle kente atfedilen simgesel anlamları taşıma ve korumaya çalıştığı gözlenmiştir. Çok kültürlü, çok medeniyetli bir kent olan İstanbul'un ise, sanayi sonrası ölçütler esas alındığında modernite deneyimini tamamlayamadığı sonucuna varılmıştır. Ne var ki, çalışmamız kentlerin tarihsel süreç içinde farklı modernleşme ve gelişme süreçleri yaşadıkları iddiasını taşır. Bu bağlamda, İstanbul kenti, gelişme sürecini daha önceki yüzyıllarda tamamlayıp bitirmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the changes experienced by cities and urban people in the post-industrial process through photographic elements. The city, which has been dealt with in the historical process, has been examined through archaeological, anthropological and sociological literature and evaluated on the basis of the concept of modernity. Our study is a city based study and it is aimed to reach the concept of modernity through the city. On the other hand, since our study aims to make a different contribution to literature, it draws attention to the importance of photography in sociology which we consider as a social material as well as literary data. In the study, qualitative research method was used on the basis of phenomenological-interpretive approach. In order to evaluate the modernity process of the cities of Istanbul and Paris, the photographs of two master artists Ara Güler and Henri Cartier-Bresson who are the citizens of these cities were examined. Twenty photographs were analyzed and evaluated in terms of semiotic analysis method. After the 20th century, the cultural practices of the two major cities, which were compared on the basis of their cultural patterns, were examined by focusing on the life practices and the methods they developed, similarities and differences. In the photographs, which are evaluated by considering social dynamics, social place of women, difference of belief, geographical differences and ideological differences, it is observed that Paris tries to carry and preserve the symbolic meanings attributed to the city through the process of modernity. It is concluded that Istanbul, which is a multi-cultural, multi-civilized city, could not complete the experience of modernity based on post-industrial criteria. However, our study claims that cities have experienced different modernization and development processes in the historical process. In this context, the city of Istanbul has been completed its development process in the previous centuries.