Franchising veren işletmelerin çok ölçütlü karar verme teknikleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of franchising companies with multi criteria decision making techniques
- Tez No: 609073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Franchising, Girişimcilik, Çok Ölçütlü Karar Verme Teknikleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'de istihdam yaratılması için işletme sahiplerine verilen destek ve teşviklerin artması sebebiyle Türkiye'de birçok girişimci farklı iş alanlarına ve kendi işletmelerini kurma teşebbüsünde bulunmaktadırlar. Küreselleşen ticaret ortamında sürekli değişim ve gelişimlerin yaşanması sebebiyle işletme sahibi olmak isteyen girişimciler fazla risk almadan franchising veren işletmelere yönelmektedirler. Böylelikle, marka imajı sayesinde kaliteli bir işletme adına, tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteri potansiyeline, uzman personel desteğine, ekonomi, ticari ve personel konularında sağlanan destekten faydalanmaya, riskli yatırımlardan kaçınarak sağlıklı bir işletme yapısına kavuşmak istemektedirler. Franchising veren işletme alternatiflerinin günümüzde artması ve franchising veren işletmelerin değerlendirilirken birden çok ölçüt ile değerlendirilecek olması karmaşık yapılı problemlerin doğmasına neden olacaktır. Alternatifler arasından en uygun seçimin yapılması girişimcilerin daha sağlıklı bir tercihte bulunmasını sağlayarak yapmış oldukları yatırımların boşa gitmesini engelleyecektir. Birden fazla alternatif ve bu alternatifleri etkileyen ölçütlerin birden fazla oluşu karar vericilerin kararını etkilemektedir. Bu problemlerin çözümünde matematiksel olarak geliştirilen Çok Ölçütlü Karar Verme (ÇÖKV) tekniklerine başvurulmaktadır. Çalışmada ÇÖKV tekniklerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve ELECTRE (Elemination and Choice Translating Reality English) metotları ile girişimci adaylarının sağlıklı bir seçim yapabilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing in the support and incentives given to business owners for the creation of employment in Türkiye, many entrepreneurs are attempting to establish their own businesses in different business areas. Entrepreneurs, who want to have a business, turn to franchising enterprises without taking much risk due to the continuous changes and developments in the globalizing trade environment. In this way, they want to have a healthy business structure by avoiding risky investments, benefiting from the continuous customer potential, expert personnel support, economy, commercial and personnel support provided by well-known brands thanks to brand awareness. The increasing number of franchising business alternatives and the fact that franchising businesses will be evaluated with more than one criteria will cause a complex problem. Making the most appropriate choice among the alternatives will ensure that the entrepreneurs make a healthier choice therefore their investments will not be wasted. Multiple alternatives and multiple criteria impress these alternatives proposed by the decision-makers. In order to solve these problems, Multi Criteria Decision Making Technique (MCDM) which is developed as mathematically applied. In this study, it is provided that entrepreneurs can make a healthy choice with Analytic Hierarchy Process (AHP) and ELECTRE (Elimination and Choice Translating Reality English) methods.