Sunkuri'nin Zübdetü'l-Akâid Nuhbetü'l-Fevâid adlı eserinin tahlil ve değerlendirilmesi
The analyse and the evaluation of Sunquri̇'s work Zubdat al-'Aqāid Nuhbat al-Fawāid
  1. Tez No: 609125
  2. Yazar: CEBRAİL KÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zübdetü'l-akaid, Sunkuri, Netayic, Gümüşhanevi, Makalat, Zubdat al-aqaid, Sunquri, Natayij, Gumushanavi, Maqalat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
İslam dünyasında siyasî ve itikadî gayelerle ortaya çıkmış olan fırkaları tasnif etmek için telif edilen eserler, farklı makâlât gelenekleri içerisinde telakki edilmişlerdir. Referans kaynağı olarak alınan yetmiş üç fırka rivayeti, tasnif sistemlerinin şekillenmesi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmuştur. Bu rivayeti esas alarak eserini telif edenlerden biri de XIX. yüzyıl Osmanlı alimlerinden Ahmed Ziyâeddîn Gümüşhânevî'nin talebesi ve müridi Hasan b. Ömer es-Sunkûrî'dir. Sunkûrî'nin, hocası Gümüşhânevî'nin en-Netâyicü'l-i'tikâdiyye adlı eserini tercüme edip bazı ilavelerde bulunarak, kendi yorumlarıyla zenginleştirerek ve başka kaynaklardan istifade ederek Eş'arî makâlât geleneğine göre telif etmiş olduğu Zübdetü'l-akâid nuhbetü'l-fevâid adlı eserinin ele alındığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Tasvir edici/betimleyici yöntemin esas alındığı bu çalışmanın birinci bölümünde Sunkûrî'nin hayatı, Zübdetü'l-akâid nuhbetü'l-fevâid adlı eseri ve bu eserin makâlât geleneği içerisindeki yeri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde muhteva tahliline yer verilmiş olan eserin, ana kaynaklarla mukayese edilmek suretiyle özgünlüğü tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise latinize edilmiş metne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The works produced in order to classify the factions/sects that have emerged with political and religious purposes in the Islamic world have been published in different traditions. Seventy-three sect narrations taken as reference sources had a decisive effect on the shaping of classification systems. One of the individuals that produced his work according to this narration is Hasan b. 'Umar al-Sunqurī who is also the student and follower of 19th century Ottoman scholar Ahmad Ziyā al-Dīn Gumushānavī. Sunqurī's work Zubdat al-'aqāid nuhbat al-fawāid which he produced by translating and adding notes to his teacher Gumushānavī's work al Natāyij al-I'tiqādiyyah and using other sources is written in accordance with Ash'arī's maqālāt tradition. Our work, which deals with Zubdat al-'aqāid nuhbat al-fawāid consists of three chapters. In this study, which is based on the descriptive method, within the first part, the life of Sunqurī, Zubdat al-'aqāid nuhbat al-fawāid and its place in the maqālāt tradition are emphasized. In the second chapter, the originality of the work, which has the content analysis was tried to be determined by comparing it with the main sources. In the third part, the latinized text is given.