Konya ili Ereğli ilçesi tarım arazilerinde kapitalizasyon faiz oranının belirlenmesi
Determination of capitalization interest rate for property field lands in Ereğli district of Konya province
  1. Tez No: 609180
  2. Yazar: AYHAN YILAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM HAZNECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizasyon Faiz Oranı, Arazi Değeri, Arazi Rantı, Bilirkişi, Capitalization Interest Rate, Land Value, Land Rant, Expert
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA İLİ EREĞLİ İLÇESİ TARIM ARAZİLERİNDE KAPİTALİZASYON FAİZ ORANININ BELİRLENMESİ Ayhan YILAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Kerem HAZNECİ Dünya'da tarım arazisi miktarı sınırlı olmasına karşın artan nüfusa bağlı olarak kişi başına toplam tarım arazisi alanı azalmaktadır. Tarım arazisinin değeri, araziye olan talep, enflasyon, arazi nevileri (kuru, sulu, kapama meyve bahçesi vb.) ve bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ülkemizde arazi arsa ve binalara değer takdirinde kullanılacak yöntemin ana hatları, konu ile ilgili yasalar ve yüksek yargı organlarının uygulamalarında belirlenmiştir. Ülkemizde tarım arazilerinin değer tespitinde“Gelirlerin Kapitalizasyonu Yöntemi”kullanılmaktadır. Bu çalışmada araştırma bölgesinde 87 köyden 4 köy gayeli örnekleme yöntemiyle (%5) belirlenmiştir. Belirlenen bu 4 adet köyde 894 adet tarımsal işletme, araştırmada örneğe girecek popülasyonu oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, bu popülasyonu temsil eden 64 tarımsal işletmeye anket uygulayarak elde edilmiştir. Yapılan anketler 2018-2019 üretim dönemine ait faaliyet dönemini içermektedir. Bu çalışmada Konya ili, Ereğli ilçesindeki tarım arazilerinin nevilerine göre kullanılabilir kapitalizasyon oranları tespit edilmiştir. Çalışma yöresinde işletmelerin %96.14'ü mülk %2.19'u kiracılıkla ve %1.67'si ise ortakçılık ile işletilmektedir. İşletmelerin %77.19'u sulanabilir arazi formatında olup, %22.81'i ise kuru tarım arazileridir. Araştırma yöresinde kapitalizasyon oranı, sulu tarım arazileri için %5.62, kuru tarım arazileri için %6.63 ve kapama meyve bahçelerinde ise %7.38 olarak tespit edilmiştir. Yörede yapılacak kıymet takdiri ve kamulaştırma çalışmalarında bu oranlarının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms. Thesis DETERMINATION OF CAPITALIZATION INTEREST RATE FOR PROPERTY FIELD LANDS IN EREĞLİ DISTRICT OF KONYA PROVINCE Ayhan YILAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institute of Science and Technology Department of Agricultural Economics Supervisor: Assistant Professor Kerem HAZNECİ Although the amount of agricultural land in the world is limited, the total area of agricultural land per capita is decreasing due to the increasing population. The value of agricultural land may vary according to demand, inflation, land types (dry, irrigated, orchard, etc.) and region. The main lines of the method to be used in the appraisal of lands and buildings in our country are determined in the relevant laws and applications of the higher judicial bodies. In our country,“Capitalization of Revenue Method”is used for the valuation of agricultural lands. In this study, four village out of 87 villages (5%) in the research region were determined by purposeful sampling method. In these 4 villages, 894 agricultural holdings constitute the accessible population to be exemplified in the research. The data of the study were obtained through administering a questionnaire to 64 agricultural enterprises representing this population. The surveys include the 2018-2019 production period. The usable capitalization rates of the agricultural lands in Eregli district of Konya were determined. According to the results of the study, 96.14% of the farms in the study area are run by owners, 2.19% by tenants, and 1.67% by shared partners. Of the total operational land 77.19% is irrigable and 22.81% is dry agricultural land. The capitalization rate in the research region was determined as 5.62% for irrigated farmland, 6.63% for dry farmland and 7.38% for orchards. It is recommended to use these rates in appraisal and expropriation studies to be made in the region.