Termal özellikleri iyileştirilmiş şenil iplik içerikli yenilikçi denim kumaşların geliştirilmesi
Development of innovative denim fabrics with chenille yarns improved thermal properties
- Tez No: 609179
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TÜRKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim, şenil, hava geçirgenliği, su buharı geçirgenliği, ısıl direnç, sürtünme katsayısı, önkol (forearm) testi, Denim, chenille, air and water vapor permeability, thermal resistance, friction coefficient, forearm test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
TERMAL ÖZELLİKLERİ İYİLEŞTİRİLMİŞ ŞENİL İPLİK İÇERİKLİ YENİLİKÇİ DENİM KUMAŞLARIN GELİŞTİRİLMESİ Sinem BİLGİN YÜCEL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Aralık 2019 Danışman: Prof. Dr. Hüseyin Gazi TÜRKSOY ÖZET Günümüz şartlarında hızla değişen tüketici talepleri karşısında yenilikçi fonksiyonel denim kumaşların üretilmesi gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Denim kumaşların yaz aylarında kullanımında bir problem görülmezken, kış aylarında vücutta serin bir his bırakma şeklinde bir problem ortaya çıkmaktadır. Bu durum kullanıcıda konforsuzluk hissini oluşturmaktadır. Son yıllarda, tüketici termofizyolojik ve duyusal anlamda daha konforlu ürünlere önem vermeye başlamıştır. Bu çalışmada, görüntüsü ve tuşesinden dolayı daha çok ev tekstil ürünlerinde tercih edilen şenil ipliğin havlı yapısı sayesinde giysi konforunu etkileyecek özelliklere sahip olması bakımından denim kumaş üretiminde kullanımı gerçekleştirilmiştir. Literatürde şenil iplik içerikli kumaşların çoğunlukla aşınma dayanımı üzerine yoğunlaşıldığı görülmüştür. Bu çalışmada, şenil iplik içerikli kumaşların fiziksel özelliklerinin yanı sıra hava, su buharı geçirgenliği, ısıl direnç ve deri-kumaş arasındaki duyusal özellikleri (ön kol testi) gibi konfor parametreleri de incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda, geliştirilen denim kumaşların soğuk havalarda giyilebilecek yapıda, dış yüzeyi orijinal denim görünümünde, termal yalıtımı artırılmış, tutum özellikleri iyileştirilmiş yapıda olması hedeflenmiştir. Çalışmada denim kumaşların hava geçirgenliğinin, kumaş yapısında daha pürüzlü ve daha hacimli şenil ipliklerin kullanımı ile azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca geliştirilen denim kumaşların ısıl direnç özelliği üzerinde, şenil iplik yapısında tercih edilen hav ipliği tipinin önemli etkisi olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF INNOVATIVE DENIM FABRICS WITH CHENILLE YARNS IMPROVED THERMAL PROPERTIES Sinem BİLGİN YÜCEL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Ph.D. Thesis, December 2019 Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Gazi TÜRKSOY ABSTRACT In current conditions, it has become important to produce innovative denim fabrics with rapidly increasing consumer demands. Whereas denim fabrics have no problem in usage of summer months, disadvantages such as cooler sensations, insufficient insulation and liquid transfer limit denim's end use areas in winter. This causes discomfort on human body. Nowadays, consumer wants more comfortable products as thermo physiological and sensorial. In this study, chenille yarns used for home textile products because of the current visual and esthetic reasons were utilised in production of the sample denim fabrics due to its comfort properties with its pile structure. In previous studies mostly focused on the abrasion resistance of the fabric with chenille yarns. In this study, besides the physical properties of denim fabrics with chenille yarns, comfort parameters such as air, water vapor permeability, thermal resistance and sensorial properties (forearm test) between skin and fabric were also investigated. It is aimed to develop denim fabrics to be worn in winter months, having an original denim appearance on its outer surface and to be increased its thermal insulation and handle properties. In the study, it was observed that air permeability decreased by usage of rougher and bulkier chenille yarns in the fabric structure. Furthermore, it was found that the type of pile yarn in chenille yarn structure has an important effect on the thermal resistance property of the denim fabrics.