The studies on Gaziantep folk culture analytical bibliography
Gaziantep halk kültürü üzerine yapılan çalışmaların analitik bibliyografyası
  1. Tez No: 609275
  2. Yazar: EDA TELEFONCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Folklor, Bibliyografya, Gaziantep, Folklore, Bibliography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 470
Özet
Türk kültür ve medeniyet tarihi incelendiğinde, Türk folklorunun dünya üzerinde nice kavim ve milletten daha donanımlı bir geçmişe sahip olduğu görülür. Bu zenginliği sağlayan en önemli faktörlerin başında geçmişten günümüze kuşaktan kuşağa aktarılan folklor ürünleri gelmektedir. Türk halk biliminin değişimi ve gelişimi ele alındığında artarak devam eden bu birikime bazı yörelerin folklorik anlamda sağladığı katkı göz ardı edilemez boyuttadır. Türk folklorunun zenginliğine zenginlik katan illerin başında Gaziantep'in üst sıralarda yer aldığını söylenebilir. İşte Gaziantep folklorunun içeriğini ve bu alanda yapılan çalışmaların çeşitliliğini ortaya koymak amacıyla hazırlanan bu çalışmada, Gaziantep folkloru üzerine yapılmış olan yayınlar bir araya getirilerek bu yayınların analizlerine yer verilmiştir. Yayınlar derlenirken sistematik bir sınıflandırmanın daha kullanışlı olacağı düşünülerek HAGEM 100'lük Sınıflandırma listesinden yararlanılmıştır. Bu listenin içeriğinde yer alan tasnifler alt başlık olarak kullanılmış, ilgili çalışma bu başlığın altına dâhil edilmiştir. Ulaşılan her çalışma tek tek incelenmiş, folklor konularını kapsamayan yayınlar çalışmanın dışında bırakılmıştır. Analizler sonucunda Gaziantep folkloru üzerine bazı alanlarda çok daha fazla yayın ve çalışmaya yer verilirken bazı alanlar içi yapılan çalışmaların az veya yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the history of Turkish culture and civilization is examined, it is seen that Turkish folklore has a better history than many tribes and nations in the world. One of the most important factors that provide this richness is the folklore products transferred from generation to generation. When the change and development of Turkish folklore is taken into consideration, the contribution made by some regions in folkloric sense to this increasing accumulation is undeniable. It can be said that Gaziantep is at the top of the provinces that add wealth to the richness of Turkish folklore. Here, the content of Gaziantep folklore and the variety of studies in this field prepared to reveal this study, the publications on the folklore of Gaziantep were brought together to analyze these publications. HAGEM 100 Classification List was used in order to provide a systematic classification. The classification included in this list was used as a sub-heading and the related study was included under this heading. Each study has been examined one by one, and publications that do not include folklore subjects have been excluded. As a result of the analyzes, while more publications and studies were included in some fields on Gaziantep folklore, it was concluded that some studies were insufficient or inadequate.