Gaziantep kültür turizmine halkbilşimsel bir yaklaşım
A different folk scientific approach to Gaziantep culture
  1. Tez No: 280407
  2. Yazar: TUBA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Turizm, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Tourism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, kültür turizmi, somut olmayan kültürel miras, halkbilmi, Gaziantep, cultural tourism, intangible cultural heritage, folklore
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada turistik bir ürün olarak kültür turizmi ele alınmış, Gaziantep'in kültür turizmi potansiyeli araştırılmıştır. Çalışmada Gaziantep'in sahip olduğu kültürel mirasın tarihteki ve günümüzdeki durumu incelenmiş ve turizmin geliştirilmesi konusunda yapılabilecekler üzerinde durulmuştur. Bu amaçla kentin turizm potansiyeli ele alınarak kültür turizminin bölge ekonomisine ve insanların sosyal yaşamlarına ne gibi etkilerinin olabileceği araştırılmıştır. Kentin sahip olduğu kültürel değerlerin kalıcılığının sağlanması için ne tür çalışmalar yapıldığı ve çalışmalarda görülen olumlu ve olumsuz yönler eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmalarda kültür turizminin Gaziantep'e dikkate alınması gereken bir değer kazandırdığı gözlemlenmiştir. Çalışma, kaynak kişilerden yapılan derlemeler ve yazılı kaynak taraması sonucunda oluşturulmuş, geleneksel ögelerin saklanarak değil yaşatılarak korunması gerektiği göz önünde bulundurularak şekillendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, culture tourism has been taken in hand as a touristik product and cultural tourism potential of Gaziantep has been researched. In the study, condition of cultural heritage of Gaziantep possess in the history and at the present has been investigated and emphasized on topics to improve tourism. The aim of dealing with the tourism potential of Gaziantep is to investigate how cultural tourism affected economy of the region and social life of the native people. In order to obtain permenance of cultural values which the city have what kind of studies have been done are investigated. Also positive and negative points of these studies are evaluated in a critical point of view. In terms of these studies, it is observed that cultural tourism was distinguished a considerable importance to Gaziantep. Study has been developed from compilation made from source people and written source scanning, and formed taking into consideration of the need that traditional items' prevention should be by letting it live but not hiding.