Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının topluma hizmet uygulamaları projelerine tasarım odaklı düşünme becerilerini yansıtma süreçlerinin incelenmesi
İnvestigate of the process of design-oriented thinking skills of candidates of the social sciences teacher to the projects they prepared i̇n the course of community work applications studies
- Tez No: 609292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tasarım Odaklı Düşünme, Topluma Hizmet Uygulamaları, Tasarım, Sosyal Bilgiler, Design-Oriented Thinking, Community Service Applications, Design, Social Studies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırmanın temel amacı Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının topluma hizmet uygulamaları çalışmaları dersinde hazırladıkları projelerine tasarım odaklı düşünme becerilerini yansıtma süreçlerini incelenmektedir. Yapılan bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın desenini nitel araştırma modellerinden olgu bilim deseni oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için gözlem ve yarı yapılandırmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Gözlem ve yarı yapılandırılmış tekniklerle elde edilen veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmanın çalışma gurubunu Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler lisans programında öğrenim görmekte olan 16 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarından dörder kişilik gruplar oluşturularak çalışma yürütülmüştür. Bu araştırmanın veri toplama süreci 6 hafta sürmüştür. Yapılan bu çalışma sonucunda tasarım odaklı düşünme yaklaşımının katılımcıların tasarlama yapabilme, empati kurabilme, çok boyutlu algılamaya, araştırma yapma, çözüm üretme, problem çözme, eleştirel düşünme gibi becerilerinin gelişimini olumlu yönde etki ettiği saptanmıştır. Bunun dışında katılımcılar üzerinde ortak hareket etme, grup dayanışması içinde olma, daha fazla duyarlı olma gibi özellikleri geliştirdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The basis purpose of this study is to investigate the process of design-oriented thinking skills of candidates of the social sciences teacher to the projects they prepared in the course of community work applications studies. Qualitative research method was used in this study. The research design is composed of phenomenological research method that is one of the qualitative research models. Observation and semi-structured interview technique were used for the collection of data. The data obtained by using observation and semi-structured interview technique are analyzed with descriptive analysis. The study group consists of 16 candidates who are studying in the social studies undergraduate program of the Faculty of Education at Ağrı Ibrahim Çeçen University. The study was conducted by forming groups of four of the teacher candidates who participated in the research. The data collection process of this research took 6 weeks. As a result of this study, it was found that the design-oriented thinking approach positively affected the development of the participants ' skills such as designing, empathizing, multidimensional perception, researching, producing solutions, problem solving and critical thinking. In addition, it was observed that the participants developed features such as co-acting, being in group solidarity, being more sensitive.