Tefsirler ışığında Saf sûresinin tahlîli
Analysis of Saf surah in the light of tafsirs
  1. Tez No: 609330
  2. Yazar: SİNAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Saf sûresi, Kur'an, Tesbih, Cihad, Havarî, Sura of Saf, Quran, Glorify, Jihad, Apostle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma Saf sûresinin tefsirler ışığında tahlîlidir. Çalışma boyunca Kur'an ayetleri, hadis külliyatına dair eserler, rivayet tefsirleri ve nüzul dönemine yakın tarihî kaynaklar referans alındı. Ayrıca, dirayet tefsirleri, konulu tefsir çalışmaları, mu'cemler, Kur'an ilimleri eserleri, belağat ve i'rab kitapları, Kur'an'daki garip kelimeleri konu alan kaynaklara başvuruldu. Bu çalışmamızı giriş, üç bölüm ve sonuç kısmı olarak meydana getirdik. Giriş kısmında, Saf sûresinin ismi ve mushaftaki yeri, muhtevası, nüzul sebebi, önceki ve sonraki sûrelerle olan münasebeti, sûrenin fazileti gibi konuları inceledik. Birinci bölümde 1 ile 5. ayetlerin tefsiri, i'rabı, ayetlerde geçen kelimeler, bazı önemli kavramlar ve ayetlerin belağat tahlili ele alındı. İkinci bölümde 6 ile 9. ayetlerin tefsiri, i'rabı, ayetlerdeki önemli kavramlar, yeni kelimeler ve ayetlerin belağat tahlili gibi konular incelendi. Üçüncü bölümde ise 10 ile 14. ayetlerin tefsiri, i'rabı, bazı önemli kavramlar, ayetlerde geçen kelimeler ve ayetlerin belağat tahlilini ele aldık. Sonuç olarak da çalışma boyunca elde edilen neticelerin bir hülasası verildi.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the analysis of the Saf sura in the light of interpretations. During the course of the study, quranic verses, works of hadith complex, narrative interpretations and historical sources close to the period were referenced. In addition, the interpretations of the stamina, thememoirs, the works of mu'cemler, Qur'an sciences, the books of the scriptures and i'rab, the sources on the strange words in the Qur'an were referenced. We have created this work as an introduction, three sections and a result. In the introduction, we examined topics such as the name of the Saf sura and its place in the mushaf, its content, its reason, its relationship with the previous and subsequent periods, and the virtue of the sura. In the first part, 1 through 5. The interpretation of the verses, the i'rabi, the strange words mentioned in the verses, some important concepts and the analysis of the verses were discussed. In the second part, 6 to 9. Topics such as interpretation of verses, i'rabi, important concepts in verses, strange words and the analysis of verses were examined. In the third part, 10 to 14. We discussed the interpretation of the verses, the i'rab, some important concepts, strange words and the analysis of the verses. Consequently, a conclusion was given about the findings obtained during the study.