Gençlerin mekân tercihlerinin belirlenmesiİstanbul / Kadıköy - Moda sahili örneği
Determination of the preferences of young peoplethe case of Kadıköy – Moda coast, İstanbul
  1. Tez No: 609417
  2. Yazar: SELVİ ÇERİBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU KARAŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ziyaretçi Temelli Fotoğraflama, Anlamsal Farklılaşım, Anket Çalışması, Kullanıcı Tercihleri, Genç, Kıyı, Moda, Visitor Based Photographing, Semantical Differentiation, Survey, User Preferences, Young People, Youth, Coast, Moda
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kıyı alanları gençlerin sosyalleşebilmeleri, modern çağın getirdiği rutin yaşam koşullarından uzaklaşabilmeleri ve gelişimlerine olumlu yönde katkı sağlayabilecekleri birçok önemli unsuru bünyesinde barındırmaktadır. Bu alanlar gençlerin katılımlarını sağlayabilecek etkinliklerin oluşturulması için eşsiz bir mekân kimliğine sahiptir. Mekân kimliğini korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve daha fazla anlam katabilmek için ziyaretçilerin desteği oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Gençlerin kişisel gelişimine yönelik mekânların oluşturulmasıyla da gençler, güçlü yönlerini daha çok ortaya çıkarmakta ve kendilerine olan güven duygusunu artırmaktadır. Gençlerin kıyı alanlarındaki mekân tercihlerini belirlemek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada 3 farklı teknik kullanılmıştır. İlk olarak gençlerin mekân terciklerini belirlemek amacıyla mekânsal anket çalışması yapılmıştır. İkinci olarak gençlerin görsel mekân tercihlerini estetik açıdan belirlemek amacıyla Ziyaretçi Temelli Fotoğraflama (VEP) Tekniği kullanılmıştır. Son olarak da mekânlarda hangi parametrelerin etkili olduğunu belirlemek amacıyla uzman kişiler ile Anlamsal Farklılaşım Tekniği kullanılmıştır. Anket çalışması 100 denekle, VEP ve Anlamsal Farklılaşım Tekniği ise 30'ar denek ile yapılmıştır. Çalışma sonucuna 3 teknik kullanılarak elde edilen bulgular çakıştırılmıştır. Bu doğrultuda açık yeşil alan aktivitelerinin en çok tercih edildiği tespit edilmiştir. Ayrıca Anlamsal Farklılaşım Tekniği'nin kullanımında üçüncü (spor alanı aktiviteleri) ve beşinci (açık yeşil alan aktiviteleri) diaların en fazla beğenildiği ve daha çok ikinci (oval oturma alanı aktivitesi), dördüncü (egzersiz alanı aktivitesi) ve sekizinci (seyir alanı aktivitesi) diaların dinlendirici etkisinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Mekânların daha işlevsel kullanımı sağlamak ve mekânların görsel değerini arttıracak hususlar hakkında öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to say that coastal areas contain a lot of important elements for young people, such as: possibilities for socialization, self-development and escaping from daily routine brought by modern life. These areas have this unique identity of being a space that offers activities for youth participation. Youth participation is crucial for these spaces to protect their identity, their sustainability and to add more meaning in them. In order for young people to reveal their strenghts and to increase their confidence, one should create spaces aimed at self-improvement of young people. Thus, one could improve their quality of life. The resources that these spaces offer should be determined regarding the preferences of the participants. The aim of this study is to determine the preferences of young people in coastal areas. In this context, three different techniques were used. Firstly, a survey has been conducted in order to determine the spatial preferences of young people. Secondly, a visitor based photographing (VBP) system has been conducted in order to determine the visual spatial preferences of young people regarding aesthetics. Last but not least, a semantic differentiationhas been conducted with expert people in order to determine which are the efficient parameters in such spaces. The survey has been conducted with 100 people. As to the VEP and semantical differentiation, 30 people have been interviewed. The findings that are found by the 3 techniques were superposed on the conclusion of the work. Moreover, in the use of the semantic differentiation technique, the most preferred dias are the third (playfield) and the fifth (open urban space). In addition, it has been found that the dias which have the most relaxation effect are the second (oval seating area), fourth (exercise area) and eighth (observation area activities). Proposals have been made for elements that could both enhance the visual value of the spaces and that could encourage a more functional use of the spaces.