Polimer kompozit adsorbanı ile Cu(II) iyonlarının katı faz ekstraksiyonu
Solid phase extraction of Cu(II) ions by polymer compozite adsorban
  1. Tez No: 609420
  2. Yazar: HALİT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerik kompozit, katı faz ekstraksiyonu, Cu(II), alevli atomik absorpsiyon spektrometresi, Polymeric composite, solid phase extraction, copper(II), flame atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çevre, biyolojik ve jeolojik örneklerde bulunan eser metal iyonlarının tayini gerek matriks etkisi gerekse analitik tekniklerin duyarlılığı gibi nedenlerle zordur. Bu nedenle analitin tayini öncesinde ayırma, zenginleştirme yöntemleri gereklidir. Bu yöntemlerden biriside son yıllarda popülaritesi artan katı faz ekstraksiyonudur. Bu çalışmada yeni bir katı faz ekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Poliakrilonitril/Poliindol - (PAN/PIN) polimerik kompoziti sentezlenmiş ve adsorban olarak kullanılmıştır. Bu metot kullanılarak zenginleştirilen bakır alevli atomik absorpsiyon spektrometresi(FAAS) ile tayin edildi. Sentezlenen kompozit termal gravimetrik analiz (TGA), taramalı elektron mikroskopu (SEM), fourier dönüşümlü kızıl ötesi spektroskopik analiz (FT-IR) ölçümleri ile karakterize edildi. Yöntemin optimum koşullarının araştırıldı. Bu amaçla pH, adsorpsiyon etkileşim süresi, elüsyon etkileşim süresi, matriks iyonlarının etkisi, elüent çözeltisinin etkisi (derişimi ve cinsi) üzerinde çalışılmıştır.pH değeri 7 olarak bulundu.Kantitatif elüsyon için 5 ml 2 MHNO3 ile çalışılmıştır. Adsorpsiyon ve elüsyon etkileşme süresi 5 ve 15 dakika olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
The determination of trace metal ions in environmental, biological and geological samples becomes difficult due to the matrix effect and sensitivity of analytical techniques. Therefore separation/preconcentration method are necessary prior to detection of analyte. One of these methods is solid phase extraction which has increased in popularity in recent years. In this study, solid phase extraction method was developed. Polyacrylonitrile/Polyindole (PAN/PIN) polymeric composite was synthesized and used as adsorbent. Copper preconcentrated by using this method was determined by flame atomic absorption spectrometer (FAAS). Synthesized composite was characterized by thermal gravimetric analysis (TGA), scanning electron microscope (SEM), and fourier transform infrared spectroscopic analysis (FT-IR) measurements. The optimum conditions of the method were investigated. For this purpose, pH, adsorption contact time, elution contact time, effect of matrix ions, effect of eluent solution (concentration, volume, and type) were studied. Optimum pH was found to be 7. For quantitative elution, 5 ml of 2 M HNO3 was selected. Adsorption and elution contact times were found to be 5 and 15 minutes, respectively.