Ney ve keman icracılarında servikal bölge problemleri ve egzersiz eğitiminin etkinliği
Cervical region problems in ney and violin performers and effectiveness of exercise training
  1. Tez No: 609594
  2. Yazar: HASAN AKBEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN USGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Müzik, Physiotherapy and Rehabilitation, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ney, Keman, Egzersiz Eğitimi, Servikal Bölge Problemleri, Ney, Violin, Exercise Training, Cervical Region Problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, servikal bölge problemlerine sahip olan 20 keman ve 20 ney icracısından oluşan 40 kişi üzerinde egzersiz eğitiminin etkinliğini gözlemlemek amacıyla planlandı. Ney ve keman icracıları iki farklı grup olarak değerlendirildi. Her iki gruba da 8 hafta boyunca haftanın 3 günü egzersiz eğitim programı uygulandı. Müzisyenlerin cinsiyet, yaş, boy, vücut ağırlığı ve enstrümanı günlük/yıllık kullanım süreleri gibi bilgileri kayıt altına alındı. Eklem hareket açıklığı için gonyometrik ölçüm, kas kuvveti için dijital kas dinamometresi, ağrı için visual analog skalası, fonksiyonel durum için northwick park boyun ağrısı anketi, fleksibilite için mezura, yaşam kalitesi için SF-36 ölçeği, kavrama kuvveti için handgrip dinamometresi kullanıldı. Ölçümler eğitim öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez tekrarlandı. İstatistiksel analiz sonucunda; iki grupta da ağrı düzeylerinde azalma, boyun fleksiyonu yönünde eklem hareket açıklıklarında artış, sol trapeziusun orta, sağ deltoideusun ön ve orta parçası, boynun fleksör grup kaslarında ve sol el kavrama kuvvetinde anlamlı artışlar, çene-sternum ve çene-duvar mesafeleri ile yaşam kalitesinin sosyal fonksiyon skoru açısından pozitif yönde anlamlı sonuçlar görüldü. Ney icracılarında boynun sağ ve keman icracılarında boynun sol lateral fleksiyon eklem hareket açıklıklarında artış görüldü. Ney kullanıcılarında sol trapeziusun üst, sol deltoideusun ön parçası, keman kullanıcılarında ise sağ serratus anterior, sağ trapeziusun orta parçası ve boynun ekstansör kas kuvvetlerinde artış görüldü. Ney kullanıcılarında yaşam kalitesi ölçeğinin emosyonel iyilik hali skor değeri lehine anlamlı fark bulundu. Değerlendirmeye alınan diğer parametrelerde ise anlamlı fark görülmedi. Bu çalışma sonucunda ney ve keman icracılarında egzersiz eğitiminin servikal bölge problemlerinin tamamında olmasa da başta ağrı olmak üzere bazı parametlerde etkili olabileceği düşünüldü. Egzersiz eğitiminin etkilerini görebilmek için daha kapsamlı ve uzun takip gerektiren çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
This study was planned to observe the effectiveness of exercise training given to Ney and Violin performers with cervical region problems. A total of 40 person consisting of 20 Violins and 20 Ney performers were evaluated as two different groups. The exercise training program was applied to both groups for 8 weeks, 3 days a week. Musician's informations such as gender, age, height, body weight and daily/annual usage periods of the instrument; was recorded. Goniometric measurement for joint range of motion, digital muscle dynamometer for muscle strength, visual analog scale for pain, Northwick Park Questionnarie for functional status, Short Form-36 scale for life quality, tape measure for flexibility, handgrip dynamometer for grip force were used. Measurements were repeated twice as before and after exercise trainings. As a result of statistical analysis; decrease in pain levels in both groups, increase in joint of range of motion in the direction of neck flexion, significant increases in the middle of left trapezius, anterior and middle part of the right deltoideus, flexor muscle of the neck and left handgrip strength, significant results in positive direction in terms of jaw-sternum and jaw-wall distances and social function scores of quality of life were observed. An increase was provided for Ney players in the right and for violin users in the left lateral flexion joint movement range of the neck. An increase was provided at the upper part of the left trapezius and the front part of the left deltoideus in the Ney users and at the right serratus anterior, the middle part of the right trapezius and neck extensor muscle strength in the violin users. In terms of emotional well-being score of the quality of life scale for Ney users, a significant positive difference was found. There was no significant difference in the other parameters evaluated. As a result, we think that exercise training in Ney and Violin performers may be effective in same parameters, especially pain, although not all cervical region problems. We believe that more comprehensive and longer follow up studies are needed to see the long term effects of exercise training.