Antakya'da yetişen ve müzik aletleri yapımında kullanılan bitkiler ile morfolojik ve anatomik özellikleri
The plants grown and used in the production of instruments in Antakya and their morphologic and anatomic properties
  1. Tez No: 380312
  2. Yazar: MEHMET KOCAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELDA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Biyoloji, Botanik, Anatomy, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki anatomisi, odun anatomisi, müzik aletleri, Arundo donax, Antakya, Plant anatomy, wood anatomy, musical instruments, Arundo donax, Antakya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, Antakya'da yapılan çalgılarda materyal olarak kullanılan ve bölge florasına ait 37 bitki türü, anatomik ve morfolojik yönlerden incelenmiştir. Teşhisleri yapılan bu bitkilerin, müzik aletlerinde kullanım amaçları ve bu amaçlara uygunluklarını sağlayan özellikleri araştırılmıştır. Çalgı yapımcı ve icracılarının verdiği bilgilere göre morfolojik ve anatomik farkların avantaj ve dezavantajları değerlendirilerek, bitkilerin biyolojik özellikleri ile ne ölçüde ilişkili olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Ney yapımcı ve icracılarına göre dünyanın en iyi kamışlarının başında Samandağ kamışları (Arundo donax) gelmektedir. Bu nedenle özellikle Samandağ Arundo donax popülasyonları, nicelik ve nitelikleri yönünden ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Aynı türden çok sayıda farklı örnek üzerinde arazide morfolojik ölçüm ve gözlemler, laboratuvarda da anatomik analizler uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 37 plant species, which are found in region flora and used in the production of instruments in Antakya were morphologically and anatomically examined. The usage purposes of these diagnosed plants in the production of musical instruments and their properties eligible for these purposes were investigated. Based on knowledge of experts in the field, first, advantages and disadvantages of morphologic and anatomic differences of examined plants were evaluated, then relationship with biological properties of the plants were presented. According to Ney craftsmen and musicians, one of the best canes is Samandağ cane (Arundo donax). Therefore, population of Arundo donax in Samandağ were especially analyzed quantitatively and qualitatively in detail. Number of different samples from the same species were analyzed by conducting morphological measurements and observations in the field and anatomic studies in the laboratory.