Çağdaş rasyonalizmde bir portre: Gaston Bachelard
A portrait in contemporary rationality: Gaston Bachelard
  1. Tez No: 609624
  2. Yazar: ABD ALJAWAD KANJO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Rasyonalizm, Bilimsel Devrimler, Bilimsel Psikanaliz, Epistemolojik Kırılma, Epistemolojik Engel, Bilimsel Diyalektik, Rationalism, Scientific Revolutions, Scientific Psychoanalysis, Epistemological Break, Epistemological Obstacle, Scientific Dialectics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
20. yy. başlarında gerçekleşen bilimsel devrim ve gelişmeler özellikle matematik ve fizikte yeni bir formda çağdaş rasyonalizmin ortaya çıkması rasyonalizmi derinlemesine etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı, çağdaş rasyonalizm krizinin Gaston Bachelardcı tanısını değerlendirmek ve Bachelard rasyonalizm kavramını analiz etmek ve değerlendirmektir. Çalışma konusu çağdaş rasyonalizm krizini analiz etme, çağdaş dönemdeki rolünü ve önemini göstermek için Bachelard rasyonalizm kavramını klasik rasyonalizm kavramıyla karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, rasyonalite kavramı, rasyonalist olarak tanınan filozoflarla empirist filozoflar arasında bir diyalog kurularak sunulacak ve Bachelard'ın“Çağdaş Rasyonalizm”kavramı analiz edilip eleştirilecek ve felsefesinde öne sürdüğü yeni düşünceler ve kavramlar açıklanacaktır. Bu Çağdaş Bachelardcı Rasyonalizm yeni metoda ve kavramlara, yani, psikanaliz, epistemolojik kırılma, epistemolojik engel, bilimsel diyalektiğe dayanmaktadır. Bachelardcı rasyonalizmin yenilenme doğasını göstermek için, karşılaştırmalı ve analitik bir yöntem izlenmiştir. Sonuç olarak, Bachelard'ın içine düştüğü bazı çelişkilere rağmen çalışma Bachelard'ın çağdaş dönemindeki felsefesinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Revolution and Scientific developments which happend in beginning of the 20th century especially in mathematics and physics deep influenced in The emergence of new form of the conceppt of contemporary rationalizm. The aim of this study is to evaluate Gaston Bachelardian diagnosis of contemporary crisis of rationalism and to analyze and evaluate Bachelard concept of rationality. The subject of the study is to analyze the crisis of contemporary rationalizm and to compare the concept of taraditional rationality with the concept of Bachelard's rationality in order to show his role and importance in the contemporary period. In this study, the concept of rationality will be presented by establishing a dialogue between the philosophers known as rationalists and the empiricist philosophers. In this study, Bachelard's concept of“Contemporary Rationality”analiz will be analyzed and criticized and new ideas and concepts put forward in his philosophy will be explained. This contemporary Bachelardian Rationality is based on new method and concepts, namely psychoanalysis, epistemological break, epistemological obstacle, scientific dialectic. In this study, a comparative and analytical method was used to demonstrate the renewal nature of Bachelardian rationalism. In conclusion, this study demonstrates the importance of Bachelard's great philosophy in the contemporary period, despite some contradictions that Bachelard has fallen into.