Tüketim kültürü ve freeganizm hareketi: Yeni bir ekolojik kültürün toplumsal olanaklarının araştırılması
Consumer culture and freeganism move: İnvestigation of the social offerings by a new ecological culture
- Tez No: 609637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Freeganizm, toplumsal hareketler, tüketim kültürü, ekoloji, müşterekler, Freeganism, social movements, consumption culture, ecology, commons
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Doğa bilimlerinin bir dalı olarak kabul edilen ekoloji, doğayı eko-sistem olarak görür. Ekosistem; canlı ve cansız varlıkların iletişim, etkileşim ve uyum içinde olan bütünlüğüne dikkat çeken bir sistemdir. Bu bütünlüğün bozulması, üzerinde yaşadığımız gezegeni tehlikeye atmaktadır. Günümüzde ekolojik bozulmanın farkında olan her birey ya da topluluk, bozulmanın önüne geçmek için ekolojik iyiliği sağlayacak çalışmalar yapmaktadır. Amerika ve Avrupa'da sayıları hızla artmış olan freeganlar atılan yiyecekler çöp değil diyerek, yenilebilir durumda çöpe atılmış gıdalarla beslenerek, toplumları bilinçlendirme yönünde çalışmalar yaparak ekolojiyle uyumlu prensipler oluşturmaktadırlar. Günümüzde ekolojik sorunların görünür olması insanları çözüm yolları aramaya itmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de freeganların prensipleriyle benzeşen, değişik ve birbirinden farklı bireysel çabalar değerlendirilerek, bu çabaların bir araya gelmesiyle yeni bir kültür formu olanağının tartışılmasına çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ecology, which is accepted as a branch of natural sciences, sees the nature as an ecosystem. An ecosystem is a system which draws attention to the unity of communication, interaction and harmony of the living and the nonliving. The destruction of this unity jeopardizes the planet we live on. Today to prevent it, each individual and community that are aware of the ecological destruction are running some actions that will provide ecological wellness. The Freegans whose number has increased rapidly in the USA and Europe have been forming some eco-friendly principles by stating that the thrown away foods are not rubbish, feeding on the eatable foods that have been thrown away into the rubbish and running some actions to raise the awareness of societies. The fact that ecological problems are so apparent these days has pushed people into seeking some solutions. In this research, by evaluating the unusual and differing individual efforts in Turkey that are similar to Freegans' principles, the probability of a new kind of cultural form by bringing all these efforts together is to be studied.