İş hukuku'nda rekabet yasağı sözleşmeleri
Non-competition agreements in labour law
- Tez No: 609646
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rekabet yasağı sözleşmesi, rekabet etmeme şartı, iş sözleşmesinin sona ermesi, rekabet yasağı sözleşmesinin sınırları, hakim müdahalesi, Non competition contract, non competition clause, termination of labour contract, limits of non competition contract, judge intervention
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, asıl konu; iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işçi ve işveren arasında akdedilen rekabet yasağı sözleşmeleri olup sadakat borcu ile ilgili hususlara kısaca değinilmiştir. Bu itibarla, esas konunun detaylı şekilde irdelenmesiyle birlikte doktrinsel tartışmalar ve Yargıtay içtihatları incelenerek rekabet yasağı sözleşmesi hükümlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle, rekabet yasağı kavramı ile İş hukukunda rekabet yasağı ve karşılaştırmalı hukukta rekabet yasağına benzer uygulamalara, haksız rekabet ile rekabet yasağı sözleşmelerinin karşılaştırılmasına, devamında rekabet sayılan faaliyetlere, İş hukukunun emredici yapısı ışığında rekabet yasağı sözleşmesinin geçerlilik koşulları ve sınırlarına, işverenin karşı edim üstlenmesi konularına değinilmiştir. Akabinde ise rekabet yasağına aykırılığın sonuçları, rekabet yasağının sona ermesi ve rekabet yasağına ilişkin uyuşmazlıklarda görevli mahkeme hususlarına değinilmiştir. Son olarak, aşırı nitelikteki rekabet yasaklarına hakim müdahalesi konusu incelenerek söz konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Main subject in this study is related with the non-competition contracts being concluded between the worker and employee principally following the termination of employment contract and particularly regarding duty of loyalty have been mentioned briefly. In this respect, it was aimed to evaluate the provisions of non-competition contract by examining the main subject in detail through doctrinal discussions and investigation of legal precedents of the court of appeal. In this context, primarily the concept of prohibition of competition and practices being similar to prohibition of competition in business law and prohibition of competition in comparative law, comparison of unfair competition and non-competition contracts have been examined and following these, subjects relating with activities that are considered as competitive, validity terms and limitations of non-competition contract under the light of imperative structure of labour law, and employer's undertaking counteracts have been examined. Afterwards, particularly relating with outcomes of contradiction with prohibition of competition, termination of prohibition of competition, and the court being assigned for disputes relating with prohibition of competition have been mentioned. Finally, by examining the topic relating with judge intervention for prohibitions of competition, the study in question has been completed.