Müşteri ilişkileri yönetiminde veri tabanlı pazarlamaya dair bir araştırma
Customer relationsship management due to database marketing: A research
  1. Tez No: 609669
  2. Yazar: GONCADEHEN TOKAY
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET YAMAN ÖZTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri İlişkileri Yönetimi, Veri Tabanlı Pazarlama, Büyük Veri, Sosyal Medya, İnternet, Customer Relation Management, Data Base Marketing, Big Data, Internet, Social Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında müşteri odaklı pazarlama anlayışından bugüne kadar gelişen müşteri ilişkileri yönetimi kavramının ortaya çıkışı araştırılmıştır. Tezin birinci bölümünde müşteri ilişkileri yönetiminin ne olduğu, tarihçesi, işletmelere sağladığı avantajlar ve geçirdiği aşamalara dair bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise; veri tabanlı pazarlama ve veri kullanımı üzerinde durulmuştur. İşletmelerin teknoloji kullanımı ve dijitalleşme sürecine adaptasyonu incelenmiş ve hem Türkiye'de hem Dünyada teknoloji, dijital dönüşüm, endüstri 4.0 ve sosyal medya gibi kavramların hayatımıza olan etki ettikleri araştırılmış, istatistikleri incelenmiştir. Müşteri ilişkileri yönetiminde veri kullanımının önemi kendi alanında lider farklı sektörden kuruluşlarla yapılan görüşmelerle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the extend to which customer relations management has reached since y-the understanding of the customer related marketing emerged is examined. In the first section of the thesis the definition of CRM, its history, the benefits it provided for corporations and examples from applications are given. In the second section the questions of what data is and what data based marketing is have been answered.Concepts like social media, big data, the internet and industry 4.0 have been analysed. Social media sites which have most users along with the rate of digital use of the last year in Turkey and in the World have been examined. The importance of data usage in CRM has been studied by interviewing leading establishments in their sector.