Türkiye'de 1980 sonrası dönemde uygulanan ekonomi politikalarının makro değişkenler üzerindeki etkisi
The effect of applied economic policies on macro variables after 1980 period in Turkey
  1. Tez No: 609686
  2. Yazar: CAHİDE ESRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, Ekonomi Politikaları, Makro Değişkenler, Turkish Economy, Economic Policies, Macro Variables
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
1980 sonrası Türkiye ekonomisine baktığımızda hem ülkemizde hem de dünyada önemli değişmelerin ve gelişmelerin yaşandığını görmekteyiz. Bu dönemi incelediğimizde tüm dünyayı tesiri altına alan küreselleşme olgusu diğer ülkelerde etkisini hissettirdiği gibi ülkemiz ekonomisinde de hissedilmiştir. Küreselleşme olgusunun tüm dünyada etkisini gösterdiği bu dönemde ülkeler ekonomi politikalarını sermaye odaklı açma girişimlerinde bulunmuşlardır. Bu girişimlerle beraber ülke ekonomileri, dışa dönük liberalleşme ve sanayileşme politikalarıyla yol izlemeye başlamışlardır. Bu sebeplerle 1980 dönemi dünyada olduğu gibi ülkemizde de dışa açılımın ve ekonominin serbestleştiği dönem olmuştur. Bu dönemde alınan 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarıyla ülkemizde değişim sürecinin başladığını görmekteyiz. Bu kararları 5 Nisan 1994 ve 2002 yıllarında uygulamaya konan istikrar politikaları ve sonraki yıllarda uygulanan politikalar takip etmiştir. Bu çalışmanın amacı 1980 dönemi sonrasında uygulamaya konulan bu ekonomi politikalarının makro değişkenler üzerinde ne gibi etkiler yarattığını açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
When we look at the Turkish economy after 1980, we see significant changes and developments both in our country and in the world. When we look at this period, the phenomenon of globalization that influenced the whole world has been felt in the economy of our country as well as in other countries. During this period, when the phenomenon of globalization had an effect all over the world, countries attempted to open their economic policies with a focus on capital. With these initiatives, the economies of the country started to follow the path with the policies of external liberalization and industrialization. For these reasons, the period of 1980, as in the world, has been the period of liberalization of the economy and the opening of foreign markets in our country. In this period, we can see that the process of change began in our country with the economic decisions of January 24, 1980. These decisions were followed by the stability policies implemented on 5 April 1994 and 2002 and the policies implemented in the following years. The aim of this study is to explain the effects of these economic policies, which were implemented after 1980, on macro variables.