İstanbul'da Alevi örgütleri ve Alevi olgusuna bakış
Alevi's organisations and the phenomenon of Alevism in İstanbul
  1. Tez No: 609862
  2. Yazar: UMUT ENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ŞEBNEM GÜLFİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Alevilik, Kimlik, Urbanization, Alevism, Ident
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada farklı Alevi-Bektaşi örgütlerinin Aleviliğin ne olduğuna dair birbirinden farklı tanımlamaları sorunsalından hareket ederek, çeşitli örgüt yöneticileriyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler analiz edilip, farklılıkların ve benzerliklerin, sosyo-ekonomik, inançsal ve kültürel etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 30-60 yaş arasında, İstanbul'da yaşayan, Alevi kurumlarında görev almakta olan, kadın ve erkek 10 katılımcı olarak belirlenmiştir. Her bir katılımcıyla 1 kez yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve görüşmeler yorumlayıcı analiz yöntemiyle ile incelenmiştir. Yapılan analizde, Alevi kurumlarının, sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıkları açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Alevi örgüt yöneticilerinin Aleviliği tanımlama noktasında birbirine yakın ifadelerde bulunuldukları, farklılığın ise daha çok demokratik hak arama mücadelesinde ki yöntemler konusunda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This qualitative study is based on the question of different definitions of Alevism, proposed by different Alevi-Bektashi institutions. The collected data are analyzed within the framework of conflict theory. It aims to identify socio-economic, religious and cultural influences that cause differences and similarities between Alevi-Bektashi institutions. The sample of the study was determined as 10 female and male participants between 30-60 years of age living in Istanbul, working in Alevi-Bektashi institution. Semi-structured interviews were conducted with each participant once and these interviews were analyzed with interpretive analysis method. The main finding of this study is that although Alevi-Bektashi institutions use similar expressions to define Alevism, they differ from each other in the methods they use to pursue their democratic rights.