Performansa dayalı ücret sistemleri ve örgütsel adalet ile performansa dayalı ücret ile adalet algısı ilişkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
Research to determine the relationship between performance-based wage systems and the perception of organizational justice
  1. Tez No: 609863
  2. Yazar: SEHER KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Ücret, İşgören, Örgütsel Adalet, Performance, Wage, Employee, Organizational Justice
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı; Performansa Dayalı Ücret Sistemi ve Örgütsel Adaleti anlatarak, Performansa Dayalı Ücret Sistemi ile Adalet Algısı ilişkisini belirlemektir. Çalışmanın verileri toplanırken anket formu kullanılmıştır. Bu araştırmanın ana kütlesini Malatya ilinde kamu ve özel bankalarında görev yapmakta olan tüm banka çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmaya konu veri toplama süreci Temmuz – Aralık 2018 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Türkiye Bankalar Birliğinin verilerinden edinilen bilgiye göre Malatya ilinde bu tarih aralığında toplam 938 banka çalışanı bulunmaktadır Bu çalışanlar içerisinde ana kütleyi temsil etmede yeterli oran olarak belirlenen %95 güven aralığı ve %5 hata payı için hesaplanan örneklem değeri 273'tür. Toplam 400 adet anket formu dağıtılmıştır. Çeşitli nedenlerden dolayı 361 banka çalışanından anket formu için geri dönüş alınabilmiştir. Ayrıca bu anketlerden bazıları eksik veri içermesi nedeniyle kapsam dışı tutulduğundan 284 adet anket formu değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Performansa dayalı ücret sistemlerinin ücrette adalet algısı ile ilişkisini tespit etmek amacıyla yapılan araştırmanın birinci bölümünde performans ve ücret kavramları ele alınmıştır. Bu bölümde performans kavramının unsurları, performans yönetimi, ücret, ücret ile ilgili kavramlardan, asgari ücret, ücret haddi, reel/nominal ücret, maaş gibi kavramların yanında ücretin önemi, ücret sistemleri ve performansa dayalı ücret kavramları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde de adalet kavramından yola çıkılarak örgütsel adaletin tanımı yapılmış ve örgütler için öneminden bahsedilmiştir. Reaktif ve proaktif süreç ve içerik yaklaşımlarından bahsedilerek örgütsel adalet kavramına dair yaklaşımlar anlatılmıştır. Örgütsel adalet kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için örgütsel adaletin boyutlarına değinilmiştir. Ayrıca örgütsel adalet ve örgütsel adaletle performans ilişkisine dair yapılmış olan çalışmalar incelenerek bu bölümde bu çalışmalara da yer verilmiştir. İlk iki bölümde araştırmaya konu temel kavramlardan bahsedildikten sonra üçüncü bölümde de yapılan anket çalışması ile performansa dayalı ücret sistemi ile ücret adaleti algısı ilişkisini ölçmeye yönelik bulguların tespiti yapılmıştır. Performansa Dayalı Ücret Sisteminin adalet algısı ile ilişkisi tespit edilmiş ve araştırma amacına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between Performance Based Wage System and Perception of Justice by explaining Performance Based Wage System and Organizational Justice. Questionnaire form was used while collecting the data of the study. The main mass of this research consists of all bank employees working in public and private banks in Malatya. The data collection process subject to the research was completed between July and December 2018. According to information from the data of the Banks Association of Turkey in Malatya province it has a total of 938 bank employees in this date range. Among these employees, the sample value calculated for the 95% confidence interval and 5% margin of error, which is determined as a sufficient ratio to represent the main mass, is 273. A total of 400 questionnaire forms were distributed. For various reasons, 361 bank employees were able to get feedback for the questionnaire. In addition, since some of these questionnaires were excluded due to missing data, 284 questionnaire forms were evaluated. In the first part of the research conducted to determine the relationship between performance-based wage systems and the perception of justice in wage, the concepts of performance and wage are discussed. In this section, elements of the concept of performance, performance management, wage and wage-related concepts such as minimum wage, wage limit, real / nominal wage, salary, as well as the importance of wage, wage systems and performance-based wage concepts are examined. In the second part of the study, based on the concept of justice, organizational justice is defined and its importance for organizations is mentioned. Approaches to the concept of organizational justice are explained by mentioning the reactive and proactive process and content approaches. In order to better understand the concept of organizational justice, the dimensions of organizational justice are mentioned. In addition, the studies on the relationship between organizational justice and organizational justice and performance are examined and these studies are included in this section. After mentioning the basic concepts of the research in the first two sections, the survey study conducted in the third section determined the findings to measure the relationship between performance-based wage system and wage justice perception. The relationship between the Performance Based Wage System and the perception of justice has been determined and has reached its research purpose.