Ratlarda deneysel oluşturulan epidural fibrozis modelinde emodinin etkileri
The effects of emodin in the experimentally modeled epidural fibrosis model in rats
- Tez No: 610018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Epidural fibrozis, Laminektomi, Emodin, Epidural fibrosis, Laminectomy, Emodin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Bel ağrısı toplumda sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olup lomber disk hernisi bunun en sık sebeplerinden biridir. Lomber disk hernisi cerrahisindeki laminektomiden sonra dura üzerinde oluşan skar dokusu olarak adlandırılan epidural fibrozis; omurga cerrahisi sonrası oluşan ağrıların ve başarısız bel cerrahisinin sebeplerindendir. Fibrozisi önlemek amacıyla çeşitli maddeler kullanılmış olup bu maddelerin deneysel çalışmalarla sınırlı kaldığı görülmektedir. aloe emodin (1, 3, 8-trihidroksi-6-metilanthraquinone), Rheumpalmatum (L. Polygonaceae)'dan elde edilen bir birleşendir ve aloe veranın yapraklarının kauçuk sütünden elde edilir. Literatürde, emodinin laksatif, antifungal, antibakteriyal, antiviral ve hepatoprotektif ve antiproliferatif etkileri gösterilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız; deneysel olarak ratlarda oluşturulan laminektomi modelinde aloe emodin (1, 3, 8-trihidroksi-6-metilanthraquinone)'in ratlardaki oluşturulan laminektomi sonrası gelişen epidural fibrozisin önlenmesindeki etkinliğini araştırmak ve gelişebilecek epidural fibrozisin derecesini azaltıcı olası bulgularını ortaya koymaktır. Materyal Metod: Çalışmada ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen toplam 40 adet Wistar cinsi erkek rat kullanıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı. Grup I (Kontrol grubu), Grup II (Emodin grubu), Grup III (Metilprednisolon grubu), Grup IV (NaHCO3 grubu). Laminektomi alanındaki fibrozis miktarı ve dura mater ile ilişkisi literatürdeki kriterlere ve sınıflamalarına uygun olarak kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirildi. Sonuçlar histopatolojik ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ameliyat sonrası üçüncü haftada emodin kullanılan grupta epidural fibrozisin istatiksel olarak anlamlı derece azaldığı görüldü. Sonuç: Emodin, laminektomi yapılmış ratlarda gelişen spinal epidural fibrozisi anlamlı derecede azaltmıştır. Emodin, epidural fibrozisin oluşumunu önlemek için, bir ajan olarak kullanılabilir. Çalışmamızda uygulanan aloe emodin (1, 3, 8-trihidroksi-6-metilanthraquinone) daha önce spinal EF tedavisinde kullanılmamıştır. Çalışmamız deneysel model üzerinde uygulanmış olup insanlarda spinal epidural bölge üzerindeki etkisi de bilinmemektedir. Bu çalışmanın yapılabilecek daha kapsamlı ve geniş çalışmalara öncü olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Low back pain is one of the most common health problems in the community and lumbar disc hernia is one of the most common causes. Epidural fibrosis called scar tissue on the dura after laminectomy in lumbar disc hernia surgery; It is one of the causes of pain and unsuccessful low back surgery after spine surgery. Various substances have been used to prevent fibrosis, and these substances are limited to experimental studies. Aloe emodin (1, 3, 8-trihydroxy-6-methyanthraquinone) is a compound from Rheumpalmatum (L. Polygonaceae) and is obtained from the rubber milk of the leaves of aloe vera. In the literature, laxative, antifungal, antibacterial, antiviral and hepatoprotective and antiproliferative effects of emodin have been demonstrated. Our aim in this study is to investigate the efficacy of aloe emodin (1, 3, 8-trihydroxy-6-methyanthraquinone) in the prevention of epidural fibrosis after laminectomy in rats and to reveal possible findings to reduce the degree of epidural fibrosis. Material Method: A total of 40 male Wistar rats weighing between 250-300 grams were used in the study. The subjects were divided into 4 groups. Group I (Control group), Group II (Emodin group), Group III (methylprednisolone Group), Group IV (NaHCO3 group). The amount of fibrosis in the laminectomy area and its relationship with the dura mater were compared with the control group according to the criteria and classifications in the literature, and the results were compared histopathologically and statistically. Findings: Epidural fibrosis was significantly reduced in the emodin group in the third postoperative week compared to the control group. Results: Emodin laminectomy significantly reduced spinal epidural fibrosis in rats. Emodin can be used as an agent to prevent the formation of epidural fibrosis. Aloe emodin (1, 3, 8-trihydroxy-6-methyanthraquinone), applied in our study, has not been used before in the treatment of spinal EF. Our study was performed on experimental model and its effect on spinal epidural region in humans is unknown. We believe that this study can lead to more comprehensive and broader studies.