Hiponatremik hastalarda plazma copeptin düzeylerinin etyolojik sebeplerle ilişkisi ve prognozu belirlemede serum NT PRO-BNP, kortizol ve aldosteron düzeyleriyle karşılaştırılması
The relationship between plasma copeptin levels and etiologic cause in hyponatremic patients and comparison with serum nt pro-BNP, kortisol and aldosterone levels in determining prognosis
- Tez No: 610029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, copeptin, mortalite, Hyponatremia, copeptin, mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Araştırma, hiponatremi nedeniyle hastane yatışı gereken hastalarda, bazal plazma copeptin düzeylerinin etyolojik sebeplerle, morbidite ve mortalite ile ilişkisi ve prognozu belirlemede serum pro-BNP, kortizol ve aldosteron düzeyleriyle karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Araştırma, 15.11.2018-01.09.2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hiponatremi nedeniyle hastane yatışı gereken 154 hasta ile yapıldı. Hastalarda demografik veriler, ayrıntılı fizik muayene, kan basıncı ve nabız dakika sayısı gibi muayene bulguları olgu rapor formuna kaydedildi. Hastaların klinik değerlendirmesinde Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) skorlama sistemi kullanıldı. Hiponatremik hastalarda rutin olarak ölçülmesi gereken, rutin biyokimya, kan gazı incelemeleri, tam idrar tetkiki, hemogram, CRP, ACTH, kortizol, TSH, fT4, fT3 düzeyleri ölçüldü. Ayrıca, Renin, Aldosteron, pro-BNP ve copeptin ölçümü için kan örnekleri alınarak, ölçüm gününe kadar saklanmak üzere -20oC ile -80 oC aralığında muhafaza edildi. Servise veya yoğun bakıma yatışı yapılarak gerekli tıbbi tedavisi başlanan hastalar, hastaneden taburcu edilinceye veya mortalite gelişene kadar günlük olarak izlendi. Elde edilen veriler olgu rapor formuna günlük olarak kaydedildi. Hastaların serum Copeptin (CPP) düzeyleri ELİSA metoduyla ölçüldü. Veriler SPSS 23.00 paket programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler, t-testi ANOVA ve Pearson korelasyon ile analiz edildi. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Hiponatremi düzeyi açısından yapılan karşılaştırmada copeptin, renin, aldosteron, ACTH, kortizol ve NT-proBNP seviyesinin farklılaşmadığı belirlendi. Erkeklerin ortalama copeptin düzeyleri kadınlardan anlamlı şekilde yüksekti. Hastalarda copeptin düzeyi ile kreatinin, TSH ve kortizol arasında negatif yönlü ilişkiler belirlendi. Bununla birlikte copeptin düzeyi ile NT-proBNP arasında pozitif yönlü ilişki vardı. Diğer taraftan İzotonik tedavi uygulanan hastaların ortalama copeptin düzeyleri diüretik ve hemodiyaliz tedavisi alan hastalardan anlamlı şekilde düşüktü. Taburculuk türüne göre yapılan karşılaştırmada ise ex olan hastaların ortalama copeptin düzeyleri şifa ile taburcu olan ve sevk edilen hastalardan anlamlı şekilde yüksekti Sonuç: Araştırmamız kapsamında elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak, hiponatremi nedeniyle hastane yatışı gereken hastalarda, bazal plazma copeptin düzeylerinin tanı, sınıflama, morbidite, mortalite ve prognozu belirlemede kullanılabilir bir biyobelirteç olduğunu öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare basal plasma copeptin levels with serum pro-BNP, cortisol and aldosterone levels in etiologic factors, morbidity and mortality and prognosis in patients requiring hospitalization due to hyponatremia. Material and Methods: The study was carried out with 154 patients who required hospitalization due to hyponatremia between 15.11.2018-01.09.2019 in Health Sciences University Bursa High Specialization Training and Research Hospital. Demographic data, detailed physical examination, blood pressure and pulse rate were recorded in the patient report form. Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) scoring system was used in the clinical evaluation of the patients. Routine biochemistry, arterial blood gas examinations, complete urinalysis, homogram, CRP, ACTH, cortisol, TSH, T4, T3 levels, which should be measured routinely in hyponatremic patients, will be measured. Blood samples were also taken for the measurement of Renin, Aldosterone, pro-BNP and copeptin and stored at -20 oC to -80 oC for storage until the day of measurement. The patients who were hospitalized in the ward or intensive care unit and required medical treatment were followed up daily until discharge or mortality. The data were recorded on a case report form daily. Serum Copeptin (CPP) levels were measured by ELISA method. Descriptive statistics, t-test ANOVA and Pearson correlation were analyzed using SPSS 23.00 package program. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. Results: In terms of hyponatremia, copeptin, renin, aldosterone, ACTH, cortisol and NT-proBNP levels did not differ. Mean copeptin levels were significantly higher in males than females. Copeptin levels were negatively correlated with creatinine, TSH and cortisol. However, there was a positive correlation between copeptin level and NT-proBNP. On the other hand, the mean copeptin levels of the patients receiving isotonic treatment were significantly lower than those receiving diuretic and hemodialysis treatment. In the comparison according to the type of discharge, the mean copeptin levels of the ex patients were significantly higher than those who were discharged and referred with healing. Conclusion: Based on the results of our study, we predict that basal plasma copeptin levels may be a useful biomarker for diagnosis, classification, morbidity, mortality and prognosis in patients requiring hospitalization for hyponatremia.