Kahramanmaraş tarım topraklarında atrazin mobilitesinin incelenmesi
Investigation of mobility of atrazine in Kahramanmaraş agricultural soils
- Tez No: 610121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF URAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atrazin, Herbisit, TaĢınım, Tutunma
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalıĢma ile Atrazin en çok kullanılan herbisit türlerinden olup yabancı otlara karĢı mücadele ederek ürün verimliliğini artırmayı amaçlanmıĢtır. Bu pestisit türü, ulusal ve uluslararası kullanım sonucunda içme sularında ve su ortamında kirlilik açısından sorun teĢkil etmektedir. Çevrede geniĢ alanda kullanımı ve dayanımından ötürü bu tür bileĢiklerin taĢınımı ve davranıĢı oldukça önemlidir. Yapılan çalıĢmanın amacı, atrazinin Akdeniz bölgesindeki KahramanmaraĢ Ġli içerisinde farklı tarım topraklarında mobilitelerinin incelenmesidir. Bu çalıĢma farklı türdeki, kesikli, kolon ve matematiksel modelleme çalıĢmaları ile yürütülmüĢtür. Atrazinin fiziksel ortama olan tutunma-geri bırakma davranıĢının bu tür kirleticilerle kirlenmiĢ toprakların risk değerlendirmesi için önemli etkileri olup, bu toprakların düzenlenmesinde, yönetilmesinde ve ıslahında oldukça önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Atrazine is one of the most commonly used herbicides to increase crop production by targeting pre- and post-emergent grassy weeds. The widespread national and global use of this pesticide has contributed to its prevalence as a contaminant of concern in drinking water and waterways. With such widespread use and persistence in the environment, understanding its transport and fate behavior is of critical importance. The objective of this study is to determine the mobility of atrazine in various agricultural soils around city of KahramanmaraĢ in Mediterrenanen Region. This will be investigated with multiple approaches combining batch and column experiments as well as transport modeling exercises. Unique characteristics of the sorption-desorption of atrazine have an important implications for risk assessment of atrazine-contaminated soil and should be taken into account in the regulation, management and the remediation of these contaminated sites. KeyWords: Atrazine, Herbicide, Transport, Sorption