Boraksın biotabanlı polimerik kompozitler üzerindeki termal ve mekanik özelliklerinin araştırılması
Investigation of the thermal and mechanical properties of borax on bio based polymeric composites
- Tez No: 610123
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bio tabanlı kompozit, Boraks, Kompozit malzeme, Bio based composites, Borax, Composite material
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kompozit malzeme üretimine olan ilgi de artmıştır. Bu durum aynı zamanda doğal lif destekli kompozit malzemelere olan ilgiyi artırmaktadır. Üretilen kompozit malzemelerin daha ekonomik olması için bu tür malzemelerin fiziksel ve mekanik özelliklerin geliştirilmesi ve maliyetin düşürülmesi için çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmada atık olarak görülen ve yakılarak bertaraf edilen mobilya üretim atığı çam talaşları ile geri dönüştürülmüş polietilenin bağlayıcı olarak kullanıldığı kompozit malzeme üretilmiş ve bu kompozite boraksın etkileri incelenmiştir. Dolgu maddesi oranı, uyumlaştırıcı ve boraksın parameter olarak incelendiği çalışmada üretilen kompozitler üzerinde mekanik analizler gerçekleştirilmiştir. Kullanılan malzemeler FTIR ve DSC ile karakterize edilmiştir. Elde edilen kompozitlerde ayrıca morfolojik yapı ve LOI indeksleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlarda atıklardan üretilen kompozit malzemelerin göstermiş olduğu mekanik ve ısıl davranışların birçok uygulama alanı olabileceği tespit edilmiştir. Daha detaylı ve sayısal modellemelerle, istenilen ürün çeşitine ve kullanım amacına göre çalışmada gerçekleştirilen biotabanlı kompozitlerin kullanılabileceği belirlenmiştir. MagPE oranı arttıkça dayanımın arttığı söylenebilir. Dolgu (talaş) oranın artmasıyla % uzamanın azaldığı beklenen bir sonuçtur ve öyle de çıkmıştır. Boraks katkısının ve uyumlaştırıcının (MagPE) % uzamaya fazla bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Şişme testlerinde boraks miktarındaki artışın hacim ve kütledeki davranışı etkilemediği kaydedilmiştir. Dolgu (talaş) oranı yüksek olan numunelerde ise boraks miktarının uzamaya belirgin bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. %30 ve %50 dolgu oranına sahip numunelerde dayanım kuvvetinin daha yüksek olduğu ve boraks oranının değişmesiyle çok da etkilenmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, interest in composite material production has increased. This also increases the interest in natural fiber reinforced composite materials. Numerous researches have been made to improve the physical and mechanical properties of such materials and to reduce costs in order to make the composite materials more economical. In this study, composite material is produced using pine sawdust which is seen as waste and disposed of by incineration and recycled polyethylene as binder and the effects of borax to this composite were investigated. In this study, filler ratio, compatibilizer and borax were analysed as parameters and mechanical analyses were performed on the produced composites. The materials used were characterised by FTIR and DSC. Morphological structure and LOI indexes were also measured in the obtained composites. In the results obtained, it was determined that the mechanical and thermal behaviours of composite materials produced from wastes can be used in many applications. With more detailed and numerical modelling, it was determined that biobased composites performed in the study could be used according to the desired product type and intended use. It can be said that the strength increases as the MagPE ratio increases. With increasing filling (sawdust) rate; it is an expected result that the % elongation decreases, and so is the result. It was determined that the borax additive and the MagPE had no effect on % elongation. It was noted that the increase in the amount of borax in swelling tests did not affect the behavior in volume and mass. It was observed that borax amount did not have a significant effect on elongation in samples with high sawdust rate. It was observed that the strength was higher in the samples with 30% and 50% sawdust rate and was not affected much by the change of borax ratio.