Bölgesel denetim amaçlı insanısız hava aracı (İHA) tasarımı ve imalatı
Design and manufacturing of unmanned aircraft (UAV) for regional inspection
  1. Tez No: 610153
  2. Yazar: SEYİT BATGI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı, İHA, Dron, Bölgesel Denetim, Unmanned Aerial Vehicle, UAV, Drone, RC Model Aircraft, Regional Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
BÖLGESEL DENETİM AMAÇLI İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) TASARIMI VE İMALATI Seyit BATGI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2019 Danışman: Dr. Öğretim Üyesi Murat ONAY ÖZET Bu tez çalışmasında bölgesel denetim amaçlı insansız hava aracı (İHA) geliştirilmiştir. Bu tez dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, İHA'nın tarihsel gelişimi ve terminolojsinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, tasarım gereksinimleri ve yöntemin belirlenmesine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, tasarımızda tercih edilen metadoloji ve İHA aerodinamiği ve uçuş mekaniği, itki sistemlerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise tarışma sonuç önerilere tez çalışmasının pratikte uygulanabilirliğinden bahsedilmiştir. Gerçekleştirdiğimiz İHA bölgesel güvenliği sağlarken gözetleme işlemini yapar ve aynı zamanda yer istasyonu ekranına anlık görüntü aktarır. Bu görevleri gerçekleştiren İHA sisteminde itki sistemi olarak elektrik motoru kullanılmıştır. Günümüzde bilimin gelişmesiyle birlikte, gelişen ve ilerleyen alanlardan biri havacılık, Havacılığın gelişmesiyle ilerleyen alanların başında insansız hava aracı teknolojileri yer almaktadır. İnsansız hava araçları birçok kullanım yeri bulmakta bunlar; haritalama, kargo taşıma, gözetleme ve saldırı amaçlı kullanım, ilkyardım amaçlı kullanım gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bunların arasında en yüksek önem arz eden kısım bölgesel denetim olmaktadır. Bölgesel denetim için İHA (İnsansız Hava Aracı) belirlenen rotadan kalkarak otonom yada manuel olarak, belirlenen rotada görevini ifa etmektedir. Bölgesel denetimde hedef bölge sanayi bölgesi, askeri tesis, hastane, sınır hattı, önemli devlet binalarının korunmasıdır. Bölgesel denetim için tercih ettiğimiz gövde tipi sabit kanatlı karbon gövde, kaplama malzemesi olarak depron malzeme tercih edilmiştir. Görüntü için üç eksenli gimbal kamera tercih edilmiştir. Yer istasyonu olarak Ardupilot, Apm planner kullanılmıştır. Görüntü aktarımı anlık olarak yapılır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND MANUFACTURING OF UNMANNED AIRCRAFT (UAV) FOR REGIONAL INSPECTION Seyit BATGI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, August 2019 Supervisor: Dr. Murat ONAY ABSTRACT In this thesis, unmanned aerial vehicle (UAV) has been developed. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, the historical development and terminology of UAV is mentioned. In the second part, the design requirements and the determination of the method are discussed. In the third chapter, the preferred methodology, UAV aerodynamics, flight mechanics and propulsion systems are mentioned. In the fourth chapter, the applicability of the thesis study to practical results is discussed. Our UAV performs surveillance while providing regional security and also transmits snapshots to the ground station screen. It transmits information from the sensor data to the ground station. In the UAV system which performs these tasks, electric motor is used as propulsion system. The use of unmanned aircraft for the purpose of regional control is one of the developing and progressing fields in accordance with the development of science, also the unmanned aerial technologies are among the leading fields by the development of aviation. Unmanned aerial vehicles have many uses; mapping, cargo handling, surveillance and attack use, first aid use. Of these, regional supervision is the most important. For regional inspection, the UAV departs from the specified route and performs its duty autonomously or manually on the specified route. The UAV will be equipped with sensors, which transmit instant information to the ground station. In regional supervision, the target zone can be used for the protection of industrial zone, military facility, hospital, border line, important state buildings. In the body type fixed wing carbon body we preferred, depron material was preferred as coating material. .A triaxial gimbal camera was preferred for the image. For The ground station, Ardupilot, Apm planner was used. The image transfer performed instantly.