Kahramanmaraş şartlarında bazı fiğ (Vicia sp.) türleri ve buğday (Triticum sp.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri
The effects of some vetch (Vicia sp.) species and wheat (Triticum sp.) mixture ratios on the forage yield and quality in Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 610194
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SÜHA USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ADF ve NDF Oranı, Macar fiği, Buğday, Karışım Oranı, Ot Verimi ve Ot Kalitesi, ADF and NDF Ratio, Herbage Yield and Herbage Quality, Hungarian vetch, Mixing Ratio, Wheat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, Kahramanmaraş ili ekolojik koşullarında yetiştirilecek fiğ (Vicia sp.) + buğday (Triticum sp.) karışımında uygun karışım oranının saptanması amacıyla 2017-2018 kışlık üretim döneminde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüne ait olan deneme sahasında yürütülmüştür. Bir karışım şekli (Buğday + Fiğ) ve beş karışım oranının (100:0, 75:25, 50:50, 25:75, 0:100) kullanıldığı araştırmada(%100 Buğday, %100 Yaygın Fiğ, %100 Macar Fiği, %25 Buğday + %75 Yaygın Fiğ, %50 Buğday + %50 Yaygın Fiğ, 75 Buğday + %25 Yaygın Fiğ, %25 Buğday + %75 Macar Fiği, %50 Buğday + %50 Macar Fiği, %75 Buğday + %25 Macar Fiği), bitki boyu, yeşil ot ve kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül, ADF ve NDF oranı ve nispi yem değeri gibi özellikler incelenmiştir. Ayrıca karışımlarda, fiğin karışımın yeşil ot ve kuru ot verimine katılma oranları ile oransal verim toplamı değerleri saptanmıştır. Tarla denemesi, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçları, karışım oranının bitki boyu, yeşil ot ve kuru ot verimi, oransal verim toplamı, yeşil otta ve kuru otta fiğ oranı, ham protein oranı ve verimini, NDF oranı ve nispi yem değerini istatistiksel olarak önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Tohum karışımında buğday oranı arttıkça, genellikle yeşil ot ve kuru ot verimi artmıştır. Buna karşılık, ham protein oranı düşmüştür. Fiğ karışımlarının yeşil ot ve kuru ot verimine katılma oranı tohum karışımındaki oranından daha düşük olmuştur. En yüksek kuru ot verimi ve oransal verim toplamı %75 Buğday + %25 Yaygın Fiğ karışımından sırası ile 1786.4 kg/da ve 1.32 olarak elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına dayanılarak, Kahramanmaraş ili koşullarında ot verimi ve kalitesi ile ekolojik kaynakların daha etkin kullanımı açısından %75 Buğday + %25 Yaygın fiğ karışımının en uygun karışım olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the experimental field of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Agriculture, Field Crops Department in the winter production period of 2017-2018. It was made in order to determine the appropriate mixing ratio in vetch (Vicia sp.) + Wheat (Triticum sp.) mixture to be grown under the ecological conditions of Kahramanmaraş province. In the study using a mixture form (Wheat + Vetch) and five mixing ratios (100: 0, 75:25, 50:50, 25:75, 0: 100) (100% Wheat, 100% Common Vetch, 100% Hungarian Vetch, 25% Wheat + 75% Common Vetch, 50% Wheat + 50% Common Vetch, 75 Wheat + 25% Common Vetch, 25% Wheat + 75% Hungarian Vetch, 50% Wheat + 50% Hungarian Vetch, 75% Wheat + 25% Hungarian Vetch), plant height, green herbage and dry herbage yield, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, ADF and NDF ratio and relative feed value were investigated. In addition, in the mixtures, the rate of participation of the vetch in the mixture of green herbage and dry herbage and total proportional yield values were determined. The field trial was carried out in three replications according to the completely randomized block design (CRD). The results of the research showed that the mixture rate statistically significantly affected the plant height, green herbage and dry herbage yield, total proportional yield, vetch rate in green and dry herbage, crude protein rate and crude protein yield, NDF ratio and relative feed value. As the wheat ratio in the seed mixture increases, green herbage and dry herbage yields are generally increased. In contrast, the crude protein ratio has decreased. The rate of participation of vetch mixtures in green and dry herbage yield was lower than the rate of seed mix. The highest dry herbage yield and total proportional yield was obtained from 75% Wheat + 25% Common Vetch mix, 1786.4 kg/da and 1.32 respectively. Based on the research results, it is concluded that 75% Wheat + 25% Common vetch mixture is the most suitable mixture in terms of herbage yield and quality in Kahramanmaraş province conditions.